Amazone Kraut wint Grote Prijs Rotterdam

Laura Kraut heeft gistermiddag in het Kralingse Bos op het CHIO de Grote Prijs van de Haven van Rotterdam gewonnen. De Amerikaanse amazone was met haar paard Anthem de beste van tien barragekandidaten. Albert Zoer werd met Okidoki zesde en was daarmee de hoogst geklasseerde Nederlander.

Het was voor de eerste keer sinds 1999 dat in Rotterdam een vrouw de hoofdprijs greep. Destijds ging de hoogste eer naar Krauts landgenote Beezie Madden, die nu met de in Nederland gefokte Authentic door één springfout afviel voor de finale. In de GP van Rotterdam, gehouden sinds 1937, won nu acht keer een amazone de hoofdrubriek.

Kraut kocht het 16-jarige paard acht jaar geleden van de Nederlander Emile Hendrix, de huidige technisch directeur van het CHIO. „Het vertrouwen tussen mij en Anthem is groot”, zei ze. „Toch verraste de zege me enigszins, gezien de kwaliteit van de concurrenten. Maar we zijn ervoor gegaan en dat heeft tot dit resultaat geleid.”

Nederlands succes was er voor de laatste keer in 2004, voor Gert-Jan Bruggink met Joël. De laatste Nederlander die voor hem won was Jos Lansink, in 1988 met Felix. De wereldkampioen, al enig tijd startend voor België, werd deze keer derde. Naast Kraut moest hij ook de Duitser Ludger Beerbaum nog voor zich dulden. Met Spender S bewees hij wel een nieuwe topper te hebben. „Ik heb nu drie paarden voor het hoogste niveau. Dat is mooi.”

Twee Nederlanders wisten zich op het stevige parcours van Rob Jansen te plaatsen voor de extra rondgang. De ander was Mark Houtzager, eerder al door bondscoach Rob Ehrens aangewezen voor het CHIO van Aken. In de finale speelde hij met de tiende plek geen vooraanstaande rol meer.

Harrie Smolders kwam een fractie te kort voor de barrage. Met Exquis Oliver liet hij de balken liggen. Wegens een kleine tijdsoverschrijding kreeg Smolders, vorig jaar de reserve in de gouden WK-ploeg van Aken, toch een strafpunt. Daarmee werd hij elfde.

Anky van Grunsven won zaterdagavond de kür op muziek. De Brabantse dressuuramazone was zoals verwacht met haar paard Keltec Salinero een klasse apart in het Kralingse Bos. De jury waardeerde de proef van de tweevoudig olympisch kampioene met een score van 81,9 procent. Ze verdiende daarmee 8.000 euro.

Imke Schellekens-Bartels, de nummer twee van Nederland, bleef keurig in het spoor van Van Grunsven. Ze kwam met haar merrie tot 79,45. De derde prijs was voor de Belg Jeroen Devroe met Paganini. Zijn achterstand was enorm: 71,3. (ANP)