Aan de hand van meester Foppe

De Europese titel biedt perspectief voor het Nederlandse voetbal.

Machtsvertoon in finale tegen Jong Servië.

Coach Foppe de Haan wordt gejonast door zijn spelers na de behaalde Europese titel. Foto Reuters Coach Foppe de Haan is thrown into the air by the players of the Netherlands after the final of the European Under-21 Championship soccer tournament in Groningen June 23, 2007. Netherlands beat Serbia 4-1. REUTERS/Koen van Weel (NETHERLANDS)
Coach Foppe de Haan wordt gejonast door zijn spelers na de behaalde Europese titel. Foto Reuters Coach Foppe de Haan is thrown into the air by the players of the Netherlands after the final of the European Under-21 Championship soccer tournament in Groningen June 23, 2007. Netherlands beat Serbia 4-1. REUTERS/Koen van Weel (NETHERLANDS) REUTERS

Euroborg, de sfeervolle voetbaltempel van FC Groningen, trilde nog na op zijn grondvesten toen bondscoach Foppe de Haan aangaf in welk perspectief de nieuwe triomf van zijn team geplaatst moet worden. Dat Jong Oranje vorig jaar de Europese titel veroverde was al opmerkelijk, de prolongatie van dit huzarenstukje helemaal. Het machtsvertoon tegen Jong Servië (4-1) werd nota bene geëtaleerd met een ander elftal waarin ook nog eens zes geblesseerde potentiële basisspelers ontbraken.

Gaat het werkelijk zo goed met de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal, of nemen andere landen in Europa dit toernooi voor spelers onder 21 jaar (eigenlijk 23 jaar) niet serieus? Dat laatste is nauwelijks denkbaar, want het EK in Nederland was tevens een selectietoernooi voor de Olympische Spelen in Peking.

In de bioscoopzaal van de Groene Kathedraal, zoals Euroborg pathetisch wordt genoemd, hoefde De Haan niet lang naar een verklaring te zoeken. „We staan er gewoon prima op”, zei de Fries die zich zojuist voor zijn kinderen en kleinkinderen extra had uitgesloofd tijdens de ereronde. „Het Nederlands A-elftal is relatief al jong. Er is aan de top in totaal een groep van dertig spelers waar veel in zit. Al moeten velen nog groeien.”

Het Masterplan voor jeugdvoetbal lijkt zijn vruchten af te werpen. De opleidingsscholen van de clubs slagen er steeds weer in goede talenten af te leveren. Goeroe Johan Cruijff houdt er een andere mening op na. Hij vindt dat er in Nederland op technisch en tactisch gebied dramatisch wordt gevoetbald. „Je mag pas echt oordelen over de jeugdopleidingen in Nederland als je hier minimaal een jaar woont”, meent De Haan koeltjes. „Dan heb je gelegenheid langs alle clubs te gaan en de competitie van de A-junioren te volgen. Anders kijk je alleen naar het eindresultaat. Al is daar best wat op aan te merken.”

De Haan heeft zijn eigen vakmanschap in ieder geval weer bewezen. Hij begon de voorbereiding met spelers die een conditionele achterstand hadden door het vroege einde van de competitie. Hij joeg Maceo Rigters bijvoorbeeld het bos in om zijn conditie te verbeteren. Nadat al voor het EK spelers als Ibrahim Afellay en Urby Emanuelson met blessures afhaakten, raakte hij ook tijdens het toernooi Ismail Aissati kwijt. En voor de finale aanvoerder Ron Vlaar.

Toch wist De Haan van de ongepolijste groep een eenheid te formeren die zaterdag ook voetballend de toets der kritiek kon doorstaan. Er gaan nu stemmen op om De Haan, die morgen weliswaar 64 wordt, volgend jaar aan te stellen als opvolger van bondscoach Marco van Basten. Daarbij spelen verschillende zaken een rol. Kan hij omgaan met een hoog egogehalte, dat juist bij Jong Oranje ontbrak? Wordt door de vedetten geaccepteerd dat hij, een man uit het Friese polderland, geen achtergrond heeft als topvoetballer? Durft de KNVB het aan om een coach aan te stellen die niet de steun heeft van Cruijff en zijn mediaclan? Het is bekend dat het orakel uit Barcelona weinig waardering heeft voor trainers die niet kunnen bogen op een staat van dienst als topvoetballer. De oefenmeester zelf moet natuurlijk ook nog willen. Het Nederlandse volk zal in elk geval geen moeite hebben met de immens populaire De Haan op die zware post. Het was opvallend dat veel voetballiefhebbers de afgelopen dagen verkondigden zich betrokkener te voelen bij Jong Oranje dan bij het grote Oranje.

Ruud Gullit brak zaterdagavond op tv-zender Tien een lans voor De Haan. Ongetwijfeld de rol van Rinus Michels op het succesvolle EK in 1988 indachtig, zei de oud-aanvoerder van Oranje: „Bondscoach zijn is een beetje babysitten. Je moet een hecht collectief smeden. Als je dat lukt, heb je al veel gewonnen.” Gullit zou misschien anders hebben geoordeeld als hij had geweten dat De Haan op de persconferentie felle kritiek leverde op spelers die tijdens de ereronde de Surinaamse vlag met zich meedroegen. „Dat doen ze maar op een ander moment. Ze zijn nu kampioen geworden met een Nederlands team”, zei de coach, die zelf toch ook niet altijd zijn Friese chauvinisme kan onderdrukken, geïrriteerd.

De Haan had verder mee dat op het EK verschillende spelers zich op verrassende wijze profileerden. Zoals topscorer Rigters (vier doelpunten). De Haan gunt de NAC-speler een buitenlandse transfer. Van Royston Drenthe, die in de finale dacht dat hij een applauswissel kreeg maar naar de kant moest omdat hij volgens de bondscoach erg zelfzuchtig speelde, vindt De Haan juist dat hij nog minimaal een jaar bij Feyenoord moet blijven. De snelle middenvelder sprak overigens ook die intentie uit. Verder stonden er goede verdedigers op als Gianni Zuiverloon (rechtervleugel) en Erik Pieters (links). Zaterdag onderscheidde PSV’er Otman Bakkal zich op het middenveld. Heel veel zegt dit nog niet. Want het elftal van het wereldkampioenschap onder 20, van twee jaar geleden, leek ook een groot aantal talenten te bevatten. Maar van dat team zijn maar relatief weinig spelers doorgebroken.