Rapper vrijdenker

ZORGVULDIG: rapper Typhoon
ZORGVULDIG: rapper Typhoon

Typhoon – Tussen Licht en Lucht(Top Notch/PIAS)

Er zijn mensen die denken dat rappen gelijk staat aan het opdreunen van simplistische Sinterklaasrijmpjes en er zijn rappers die er voor zorgen dat het niet zo gek is dat die mensen dat denken. Er zijn mensen die denken dat echte rappers hartgrondig vloekend wakker worden, hun bitch in het gezicht spugen en nog voor het ontbijt een willekeurige voorbijganger total loss slaan en er zijn rappers die er voor zorgen dat het niet zo gek is dat die mensen dat denken. Mensen die dat denken roepen wel eens dat hiphop dood is en, tja, er zijn genoeg rappers die er voor zorgen dat het niet zo gek is dat ze dat denken.

Er zijn mensen die op bijvoorbeeld internetfora jammeren dat Typhoon, winnaar van de rap/r&b-finale van de Grote Prijs van Nederland in 2004, een studentikoze rapper is. Of, en dat is op de basisschool een nog veel erger scheldwoord, zelfs een nerd. Want Typhoon doet namelijk niet alsof hij een domme idioot is maar is creatief, bedachtzaam, vriendelijk en gevoelig en legt bijvoorbeeld uit dat hij het woord ‘kanker’ niet gebruikt als scheldwoord sinds hij iemand aan de ziekte verloor.

Het stortregent ook in Nederland krakkemikkig rappende bandana’s op inwisselbare gangsterbeats en dat zal allemaal wel heel erg ‘straat’ zijn maar het is op een enkele uitzondering na ook stomvervelend. Dan toch veel liever een vrijdenkende rapper die zich geen formules laat opleggen en daadwerkelijk een eigen geluid toevoegt aan de eindeloze hiphopkaraoke. Typhoon tovert met taal op een wijze die de luisteraar steeds weer nieuwe kleine parels doet ontdekken en zet tegenover de kogelvrije vesten het karakter van de kwetsbare kunstenaar die liever Bob Marley wil zijn dan 50 Cent.

Natuurlijk zijn de grofgebekte na-apers de echte nerds; al die boze jongens die met een grote groep homies op een grauwe straathoek precies hetzelfde liedje staan te playbacken durven tenslotte niet eens zichzelf te zijn terwijl dat in essentie is waar hiphop om draait. Typhoon is een kunstenaar die juist bewijst hoe springlevend de al zo vaak ter grave gedragen hiphopcultuur is.

De producties op zijn debuut zijn overwegend van de hand van Dries Bijlsma, die prachtige poëtische melodieën combineert met ontspannen ademende ritmes. Schetterend koper, warme orgelmuziek en galmende echo’s zorgen voor een eigenzinnige en dromerige sfeer die naadloos aansluit op de zorgvuldige raps van Typhoon, teksten vol mededogen, twijfel, nuance en melancholie.

Saul van Stapele