Lijken uit de CIA-kast worden openbaar

Bij de Amerikaanse inlichtingendienst CIA spreken ze van ‘familiejuwelen’, oud-directeur William E. Colby had het over de ‘lijken in de kast’: illegale operaties van de CIA die geheim moesten blijven. Zo zou Robert Kennedy als minister van Justitie zelf de leiding hebben gehad bij een moordpoging op de Cubaanse president Fidel Castro. En de CIA zou drugs toegediend hebben aan Amerikaanse burgers, zonder dat zij hiervan op de hoogte waren.

De waarheid over deze en andere illegale CIA-activiteiten zal volgende week aan het licht komen, wanneer de inlichtingendienst rapporten vrijgeeft over haar illegale activiteiten in de jaren zestig en zeventig. Het bestaan van deze honderden bladzijden tellende rapporten was bekend.

Er dreigen allerlei lijken uit de kast te vallen. Zo werden telefoonlijnen afgetapt van de journalisten Robert Allen en Paul Scott, die geheime informatie in hun columns wisten te publiceren. Post bestemd voor China en Rusland werd gescreend en soms geopend. Undercover CIA-agenten infiltreerden in anti-oorlogsbewegingen en binnenlandse organisaties die verdacht werden banden met de Sovjet-Unie te hebben. De rapporten maken ook melding van inbraken, diefstallen, ontvoeringen en moorden.

De geheime rapporten werden opgesteld in 1973 op verzoek van toenmalig CIA-directeur James R. Schlesinger, naar aanleiding van het Watergate-schandaal. Gealarmeerd door de berichten dat de CIA hier onder leiding van zijn voorganger bij betrokken zou zijn, wilde Schlesinger op de hoogte gesteld worden van alle operaties waarin de inlichtingendienst haar wettelijke bevoegdheden overschreed. In 1974 raakte bekend dat deze rapporten bestonden, nadat journalist Seymour Hersch er over schreef in The Washington Post.

Huidig CIA-directeur Michael Hayden gaf toe dat deze documenten de dienst niet flatteren, maar voegde daaraan toe dat ze deel uitmaken van de geschiedenis van de Amerikaanse inlichtingendienst. „De documenten bieden ons een glimp van een andere tijd en een andere instelling”, vertelde hij donderdag op een bijeenkomst van historici. (AP, AFP)