Hoedenfeest

Hoeden zijn hoofdzaak bij de Ascot-races schrijft Paul Steenhuis

... en boerkahoed en Jodie Sykes met een kraag-als-hoed Foto’s AP Jodie Sykes poses for photographers as she arrives at Ascot Racecourse, England for the first day of Royal Ascot horse race meeting Tuesday June 19, 2007. (AP Photo/PA, Andrew Parsons) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE **
... en boerkahoed en Jodie Sykes met een kraag-als-hoed Foto’s AP Jodie Sykes poses for photographers as she arrives at Ascot Racecourse, England for the first day of Royal Ascot horse race meeting Tuesday June 19, 2007. (AP Photo/PA, Andrew Parsons) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE ** Associated Press

Natuurlijk: de paardenraces die er sinds 1711 gehouden worden zijn belangrijk. Maar wat Prinsjesdag is voor de Nederlandse dameshoedenmode, is de Royal Ascot in Groot-Brittannië voor de dameshoedenmode wereldwijd.

Traditiegetrouw verschijnen de heren in hoge hoed en rokkostuum, en de dames onderscheiden zich door feestjurk en nog feestelijker hoed. Die traditie heeft tot een ware creatieve hoofddekselexplosie geleid.

Op de foto’s is te zien dat de vrouwelijke bezoekers hun best hebben gedaan zich te onderscheiden met een zo bijzonder mogelijke hoed, van de aardbei-in-slagroom-hoed tot de boerkahoed. „Levensdrift is distinctiedrift”, beweerde schrijfster Carry van Bruggen begin vorige eeuw al. De versierde hoofdtooi is voor deftige dames altijd een manier geweest om zich zo veel mogelijk te onderscheiden.

Zelfs zo veel, dat in de tijden van de eerste vrouwenemancipatie – een zaak van deftige dames in de eerste plaats – begin vorige eeuw, ook de hoed daarin een plaats opeiste. Want in 1892 werd opgericht de Bond ter Bescherming eener Gruwelmode, door gravin Nahuis. Met name vrouwenhoeden waarop veren van ‘wreed gedode vogels’ zaten, werden door de bond bestreden.

Uit die actie tegen de exotische veren op de dameshoed, is de Vogelbescherming voortgekomen. Ook de internationale vogelbeschermingorganisatie BirdLife kwam voort uit zo’n ‘anti-veren op je dameshoed’-beweging.