Gemeente wil weten of reiziger eenzaam is

Oud-lerares Kiny Akkersdijk (83) doet níet mee aan een Rotterdamse proef met gratis openbaar vervoer die vrijdag officieel begint. Reden: de „impertinente vragen” die ze moet beantwoorden als ze zich opgeeft voor de proef.

Tussen 1 juli en 31 december mogen alle 88.000 65-plussers in Rotterdam gratis gebruikmaken van bus, tram en metro. Het gaat om een proef van de gemeente Rotterdam en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Zij willen onderzoeken of ouderen vaker op stap gaan als het openbaar vervoer gratis is.

Ouderen die willen meedoen, moeten een enquête invullen. Die gaat niet alleen over hun auto-, bus-, tram- en metrogebruik, maar ook over hun woonsituatie, inkomen en vrijetijdsbesteding.

Vooral vraag 15 over sociale contacten viel bij Kiny Akkersdijk helemaal verkeerd. Ze moest invullen of ze het eens of oneens is met uitspraken als ‘Vaak voel ik me in de steek gelaten’, ‘Ik mis een echt goede vriend of vriendin’ en ‘Ik ervaar een leegte om me heen’. „In een gesprek met een therapeut zou zoiets ter sprake kunnen komen”, zegt Akkersdijk. „Maar je gaat dat toch niet vertellen aan het stadhuis? ‘Ik mis mensen om me heen’”, citeert ze. „Ik word er gewoon zielig van.”

Volgens een woordvoerder wil de gemeente weten of ouderen die meedoen in een sociaal isolement verkeren, om later te kunnen meten of gratis OV hen daaruit heeft gehaald. Maar er hebben volgens hem al enkele tientallen 65-plussers over de vragen geklaagd. Toen is besloten dat de deelnemers vragen die ze te privé vinden, mogen overslaan.

Tot nu toe hebben ruim 38.000 Rotterdamse ouderen zich opgegeven voor de proef. Kiny Akkersdijk rijdt nog auto, maar zit ook weleens in de tram. Daar blijft ze gewoon voor betalen. „Ik ben boos. Ik stuur dat formulier niet op.”