Berezovski in vizier om Litvinenko-moord

De Russische openbaar aanklager is een onderzoek gestart naar mogelijke betrokkenheid van Boris Berezovski, de Russische oligarch die als balling leeft in Londen, bij de moord op ex-KGB-agent Aleksandr Litvinenko. Dat hebben de Russische autoriteiten gisteren in Moskou laten doorschemeren.

De steenrijke Berezovski trad op als broodheer van Litvinenko, een criticus van het Kremlin. Litvinenko beschuldigde op zijn sterfbed president Poetin opdracht te hebben gegeven tot de vergiftiging waaraan hij zou overlijden.

Het nieuwe hoofd van een belangrijke Russische onderzoekscommissie werd gisteren bij zijn installatie gevraagd of justitie Berezovski’s betrokkenheid bij de moord onderzoekt „Die mogelijkheid kunnen we niet uitsluiten”, antwoordde hij.

Het onderzoek vormt de volgende stap in het juridische en diplomatieke steekspel tussen Moskou en Londen over de Litvinenko-zaak. De Britten hebben als verdachte van de moord oud-KGB-agent Andrej Loegovoj aangeklaagd. Moskou weigert Loegovoj uit te leveren.

De Russen doen onderzoek naar Loegovojs claim dat de Britse geheime dienst MI6 heeft geprobeerd hem te ronselen als spion en bovendien zelf achter de moord op Litvinenko zit. (AP, Reuters)