Wegblog van de dag

Oerolpubliek Foto E. van Zuylen
Oerolpubliek Foto E. van Zuylen Zuylen, E. van

Oerolpubliek. „Hoe vinden jullie het publiek hier?”, wilde Oeroldirecteur Jos Thie weten van het clubje verzamelde theatermakers. Ze moesten kiezen tussen verwend, saai of simpel. Na wat geschutter kwam er „verwend” uit. Joyce Roodnat vindt dat vreemd, laat ze op het cultuurblog weten. „Oerolpubliek vertoont nooit verwend gedrag. Het reageert per definitie enthousiast. Het gilt bij het slotapplaus ‘hoehoe!!’, of slaakt andere kreten die meer bij een rodeo passen dan bij een voorstelling van Tsjechovs Oom Wanja, of na songs, vertolkt met een stem van sterrelicht. En dat publiek gaat staan bij dat applaus. Voorstelling klaar? Buigende acteurs? Applaudisseren, gaan staan en verder klappen. De staande ovatie, eens een teken van uiterste bijval, is hier gedevalueerd tot staande praktijk. Eén keer maakte ik mee dat dat niet gebeurde (het gepresenteerde was een evidente mislukking). Niettemin kwam een echtpaar in de benen. Het hief de armen, plooide het gezicht in een bewonderende glimlach, klapte luid. En het riep tegen ons, de spelbrekers: „Kom op, even staan, mensen!” We gehoorzaamden vrij snel. Nee, verwend kun je het Oerolpubliek niet noemen. Het gedraagt zich slaafs.”

www.nrc.nl/cultuurblog