Toetje van de week

Voordat we deze zuiveltoetjesweek afsluiten met een laatste recept, wil ik het alvast even hebben over het thema van volgende week: supermarktsouvenirs. Mijn vraag aan jullie is: wat neem je mee uit de supermarkt in Frankrijk, Engeland, Zweden, Spanje, of waar je dan ook op vakantie gaat? En wat maak je daar dan vervolgens thuis mee?

Het supermarktcriterium wil ik overigens niet al te streng hanteren. Producten gekocht op een lokaal marktje, bij een boer of langs de kant van de weg mogen ook meedoen.

Maar het idee is wel dat elke nextlezer die toevallig ook deze zomer naar dat land of die streek gaat er iets aan heeft. Dus dat hij of zij jouw favoriete bouillonblokjes, je geliefde hetepepersaus, dat ene pak verslavende koekjes of die onweerstaanbare worst ook zou kunnen kopen.

Ik hoop op zoveel imput op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc dat we aan het einde van de week een rondje langs de meest bezochte zomervakantielanden hebben gemaakt.

En dan nu, tadaaa, het toetje van de week. Ik durf te wedden dat als je dit toetje één keer gemaakt hebt, je het onmiddellijk opneemt in je Galerij der Onvergetelijke Desserts. Deze citroenroompuddinkjes zijn niet alleen verfrissend, fluwelig, niet te zoet/niet te zuur, precies zoals een toetje bedoeld is. Ze zijn ook in luttele minuten te maken. Dat wil zeggen, de puddinkjes moeten wel een paar uur opstijven in de koelkast, maar in die tijd heb je er geen omkijken naar. Verder heb je er niks extravagants voor nodig, een citroen, een beker slagroom en wat suiker. En ze geven nauwelijks afwas, een pan en een lepel.

Ik zou willen dat ik dit briljante toetje zelf had bedacht, maar dat is niet zo. Iemand uit de Middeleeuwen is mij voor geweest (hoewel diegene het met bier maakte). Shakespeare had het erover in zowel Macbeth als Hamlet (hoewel hij er wijn in wilde). De Britten eten dit misschien wel elke week.

Het toetje waar ik het over heb heet lemon posset, en voor mijn part vergeet je alle toetjesrecepten die ik je deze week gaf. Dit moet je maken.

Voor 2 – 3 personen:

250 ml slagroom

50 g suiker

sap van 1 citroen

Schenk de slagroom in een steelpannetje, voeg de suiker toe en breng dit al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat de room een minuut koken. Draai het vuur uit en laat de room afkoelen. Roer er het citroensap door. Het zuur zorgt ervoor dat de room dik wordt. Schenk de vloeistof in twee of drie glaasjes of kommetjes. Dek af met vershoudfolie en laat de possets minimaal vijf uur opstijven in de koelkast.

Serveer ze zoals ze zijn, of geef er verse frambozen bij.

Lemon posset gemaakt? Laat me weten wat je ervan vond. En praat alvast mee over het thema van volgende week, supermarktsouvenirs, op www.nrc.nl/kokenetc