Jeugdzorg krijgt veertig miljoen extra voor wachtlijsten

Den Haag. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, CU) geeft eenmalig veertig miljoen euro extra aan de jeugdzorg, vooral om de opgelopen wachtlijsten te bestrijden. Dat heeft de minister aan de Tweede Kamer geschreven. De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn dit jaar fors toegenomen, nadat ze eerder bijna waren weggewerkt. Uit cijfers van de provincies blijkt dat op 1 januari nog 414 kinderen langer dan negen weken op hulp moesten wachten. Drie maanden later waren dat er 2.065. Rouvoet noemt die stijging ”zeer verontrustend” en vindt snelle actie geboden. Van het beschikbare extra geld gaat dertig miljoen naar het wegwerken van de wachtlijsten, de rest gaat naar meldpunten en de Raad voor de Kinderbescherming. Eerder had Rouvoet al veertig miljoen extra structureel aan de jeugdzorg toegezegd. Ook de Tweede Kamer is verontrust over de toename van de wachtlijsten en is van plan een eigen onderzoek te beginnen naar de jeugdzorg. Volgens initiatiefnemer Cörüz (CDA) blijft onduidelijk waar de toegenomen vraag vandaan komt.