Jeugd schaakt beter dan de gestaalde kaders

Na vijf ronden voert de jeugd het klassement aan in het schaakkampioenschap van Nederland. Op de eerste plaats staat Daniel Stellwagen, 20 jaar. Met een half punt achterstand volgt Erwin l’Ami, 22 jaar, en pas daarna komen de gestaalde kaders Sergei Tiviakov en Ivan Sokolov.

Stellwagen won gisteren met zwart van Friso Nijboer in de attractieve aanvalsstijl die we van hem gewend zijn. Een klein gelukje kwam er wel bij kijken. Nijboer had de hyperscherpe variant die Stellwagen speelde goed voorbereid. Hij wist wat hij moest doen en hij verheugde zich al op een makkelijke overwinning vanuit de opening. Toen werd hij het slachtoffer van een kortstondige maar fatale aanval van geheugenverlies. In plaats van de goede zet, die hem bekend was en die ook al eens eerder gespeeld was, deed hij een andere, die ook wel bij de stelling paste, maar niet op dat moment. Onmiddellijk brak een onweer boven zijn stelling los. Stellwagen deed de ene krachtige aanvalszet na de andere en Nijboer kwam er niet meer aan te pas.

Stellwagen heeft nu vier punten uit vijf partijen en hij heeft de zware kanonnen Tiviakov en Sokolov al gehad. Het is al eens eerder gebeurd dat hij in de eerste helft van een NK de sterren van de hemel speelde, maar toen viel hij later terug. Nu lijken de tekenen gunstig voor hem.

Aan het begin van de ronde van gisteren stond L’Ami nog bovenaan. Hij moest met wit tegen Tiviakov, die duidelijk niet in de prachtige vorm steekt van vorig jaar. Met een kalme remise tegen Tiviakov, die onder alle omstandigheden moeilijk te verslaan blijft, zou L’Ami zich in ieder geval van een gedeelde eerste plaats verzekerd hebben, maar hij had een hoger doel. Hij ging Tiviakov te lijf met een scherp gambiet dat ongeveer dertig jaar geleden populair was en waarvan de consequenties nog steeds onduidelijk zijn.

Nu hij zo fel naar de keel werd gevlogen moest Tiviakov wel sterk spelen om op de been te blijven. Dat deed hij ook en de pion die hij in de opening gekregen had, verzilverde hij tenslotte in het toreneindspel.

De meest onvermoeibare vechtjas gisteren was Ivan Sokolov, die zich tegen de Limburgse debutant Martijn Dambacher verdedigde met een zwaar en traag openingssysteem dat bekend staat als de Tsjechische Benoni. Hij wilde kennelijk een langzame en langdurige loopgravenoorlog, waarin de beslissing pas laat zou vallen. Nou, die kreeg hij ook en waarschijnlijk meer dan hem lief was. De partij duurde honderd zetten.

Zo’n lange partij is altijd een kwelling voor de spelers. Ze krijgen aan het begin van de partij twee uur bedenktijd voor de eerste veertig zetten en daarna nog een uur voor de rest. Na die eerste veertig zetten weten ze nog niet hoe lang de partij zal duren, dus aanvankelijk nemen ze rustig de tijd.

Als het dan honderd zetten wordt, betekent het dat de laatste tientallen zetten uitgevluggerd moeten worden. Gezien de omstandigheden was het nog een hele prestatie van Sokolov en Dambacher dat hun partij niet in onzin ontaardde. Sokolov probeerde van alles, maar Dambacher hield stand.

Dit is Nijboer - Stellwagen na de 21ste zet van zwart. Het is al mis gegaan met wit. Zwart dreigt zowel op c2 als op h2 in te slaan. Er volgde 22. Da8+ Kc7 23. Da5+ Kd7 24. Tbd1 Dxc2+ 25. Ke1 Ke8 Ontpent het paard, zodat 26...Pf3+ dreigt. 26. Ld3 Pf3+ 27. gxf3 Txg1+ 28. Lxg1 Txd3 29. Txd3 Dxd3 30. Dxe5 Dd2+ 31. Kf1 Dd1+ 32. Kf2 c2 33. Dxe6+ Wit heeft alleen nog een paar schaakjes. 33...Kd8 34. Df6+ Kc7 35. De5+ Kb6 36. Kg2+ Ka6 Wit gaf op.