Een kunstwerk van afval maken

Scholengemeenschap De Breul uit Zeist heeft deze week met het kunstwerk ‘Vreemde vogel’ de Shell Young Technical Award 2007 gewonnen.

De winnaars foto science center NEMO
De winnaars foto science center NEMO science center NEMO

De opdracht was om een kunstwerk te maken dat bewegen kan en helemaal gemaakt is van afval. De jury koos Vreemde vogel als winnaar, omdat „er veel verschillende technieken gebruikt waren voor de beweging en hij er fraai uitzag.” Jelle, Rutger, Kyra, Linde en Florian hebben er ruim vijftig uur aan gewerkt om tot dit eindresultaat te komen. Kyra (14) hield alle werkzaamheden zorgvuldig bij in een logboek.

„We kozen ervoor om een vogel te maken”, zegt Jelle (13). „We wilden natuur en techniek bij elkaar brengen.” Er kwamen allerlei schetsen op tafel. Het ontwerp dat het makkelijkst te bouwen was bleef uiteindelijk over. „Van daaruit ging ik uitzoeken hoe dingen konden bewegen”, vertelt Jelle. „Ik keek op internet, en in bladen en boeken.”

Omdat de Vreemde vogel vrij klein zou worden -ongeveer het formaat van een kip- moest er een sokkel komen waar hij op kon staan. „We kozen voor een boomstammetje”, zegt Jelle. „Die vonden we in de bosjes vlakbij school. Het zaagwerk was een hele klus.”

Florian (14) zocht ondertussen naar afval om de vogel te bouwen. „Visdraad kwam uit een koffer van Rutger zijn opa. IJzerdraad dat al was gebruikt haalde ik uit de bakken van het technieklokaal. Ik vond ook een klein motortje in school”

Met de materialen kon Rutger (14) Vreemde vogel in elkaar zetten. „Ik maakte een geraamte van ijzerdraad. Dat wilden we bekleden met blikjes Fanta, Cola en Sprite. Dat afval hadden we niet en moest gemaakt worden; we hebben acht blikjes frisdrank leeggedronken. Daarna heb ik ze open geknipt met de blikschaar.” Rutger vouwde de nu platgeslagen blikjes om het geraamte heen.

Linde (13) zorgde ervoor dat de vogel mooier werd. „ Ik heb de vogel opgefleurd met een kuifje op zijn kop, kraaloogjes en een schattig krulletje op zijn staart.”

Vreemde vogel was klaar, maar wilde niet bewegen „De motor bleek te zwak”, zegt Florian. „Daar ontstond heel veel gedoe over. Een klasgenoot gaf ons de tip om een motortje uit een videorecorder te halen.” Dat motortje, aangesloten op een transformator, bracht Vreemde vogel toch echt in beweging.