Bollycast

Begrijp de Bollywoodster. Foto AP Indian actress and model Shilpa Shetty (R) performs during the International Indian Film Academy Awards (IIFAs) ceremony at the Hallam Arena in Sheffield, northern England, 09 June 2007. The IIFA awards, known as the Bollywood Oscars, which run to 10 June 2007, are taking place in Yorkshire and will likely be watched on television by some 500 million people around the world. AFP PHOTO/LEON NEAL
Begrijp de Bollywoodster. Foto AP Indian actress and model Shilpa Shetty (R) performs during the International Indian Film Academy Awards (IIFAs) ceremony at the Hallam Arena in Sheffield, northern England, 09 June 2007. The IIFA awards, known as the Bollywood Oscars, which run to 10 June 2007, are taking place in Yorkshire and will likely be watched on television by some 500 million people around the world. AFP PHOTO/LEON NEAL AFP

De grootste filmindustrie ter wereld zit in India: ‘Bollywood’ trekt wereldwijd meer bezoekers dan alle andere films bij elkaar. Maar in de films wordt Hindi gesproken en dat is voor de westerling niet ideaal. Speciaal voor de liefhebbers van de mierzoete Indiase musicals biedt de site Cutting Chai een taalcursus Hindi, in het Engels. Aan de hand van geluidsfragmenten uit Bollywoodfilms probeert blogger en schrijver Arun Krishnan de taal te doceren per podcast. Allerlei situaties komen aan bod: aangifte bij de politie, familieperikelen en een sportwedstrijd. Ook stelt Krishnan culturele zaken aan de kaak, zoals de Indiase identiteit en omgangsvormen. Vooral voor liefhebbers van Bollywoodfilms en andere absurditeiten. Als bonus heeft Krishnan een nogal zwaar, bijna komisch Indiaas accent – daardoor schiet serieus taalonderwijs er nogal eens bij in.

Michiel van Blommestein

Leer hindi via: www.cuttingchai.com/HouseFull