Bieders ABN Amro polsen beleggers

Het consortium van drie banken dat ABN Amro wil kopen, begint volgende week met het bijeenroepen van zijn aandeelhouders om over de voorgenomen overname te beslissen. Dat hebben de drie banken, Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis, vanochtend bekendgemaakt in een kort tussentijds bericht over de stand van zaken van hun overnamebod.

De drie banken verwachten half juli met het voorlopige biedingsbericht op ABN Amro te komen. Vanaf dat moment gaat het aanbod aan de aandeelhouders van ABN Amro officieel lopen. De drie banken denken half augustus hun aandeelhoudersvergaderingen te houden. ABN Amro mikt nog steeds op een overname door de Britse bank Barclays, die twee weken geleden al een voorlopig biedingsbericht bij de Amerikaanse beurstoezichthouder deponeerde.

In de tussentijd moeten de banken wachten op de uitspraak van de Hoge Raad over de voorgenomen verkoop van de Amerikaanse dochter van ABN Amro, LaSalle, aan de Bank of America. Deze uitspraak kan al op 13 juli gedaan worden. De Hoge Raad moet beslissen of deze verkoop eerst aan de aandeelhouders van ABN Amro moet worden voorgelegd, zoals de ondernemingskamer heeft bepaald.

Afgaande op de beurskoersen staat het consortium nog steeds op winst. De waarde van het bod van het consortium ligt boven dat van Barclays, terwijl de koers van ABN Amro (35,15 euro) daar net boven staat.

Fortis bevestigde gisteren tegenover de Nederlandse vakbonden dat bij een overname geen gedwongen ontslagen zullen vallen bij ABN Amro of bij Fortis. Bij de aankondiging van het formele bod vier weken geleden becijferde het consortium een overlap van ruim 5.800 banen in het Nederlandse kantorennetwerk en bijna 1.200 op het ABN Amro-hoofdkantoor.

Fortis verwacht dat natuurlijk verloop en vrijwillig vertrek gedwongen ontslagen zullen voorkomen. Verder verwacht de bank door de verwachte groei ook 2.000 extra medewerkers nodig te hebben. De vakbonden concludeerden na afloop tevens dat Fortis zijn eigen 160 kantoren zal omdopen in ABN Amro. ABN Amro heeft zo’n 24.000 werknemers in Nederland, Fortis 11.000.

Nieuwsthema ABN Amroop www.nrc,nl/economie