Scheve Huizen voor Scheve Mensen

De straten lijken genoemd te zijn naar Ikea-meubels: Haparanda, Gevle, Riga. En ook de rest van dit deel van de Westerparkbuurt in Amsterdam straalt een Zweedse gezelligheid uit. Ruisend riet, blonde mensen die op hun buik boeken liggen te lezen in het gras, en het knalblauwe water van het IJ erachter. Astrid Lindgren, gewoon in Amsterdam.

Dat juist hier zes aso-woninkjes zijn neergezet, is verbazingwekkend. De woningen zijn bedoeld voor alleenstaande mannen die een drugs- of alcoholprobleem hebben en niet te harden zijn als buurman. Ik kan me daar iets bij voorstellen, want ik had zelf ooit zo’n onderbuurman.

In Denemarken hebben ze bedacht dat je dat soort types het beste in een stevig vierkant woninkje kunt parkeren, met héél dikke muren, en een flink stuk grond eromheen. En in Westerpark hebben ze die woningen nagemaakt. Naar Deens model, dus met de Deense naam: Skaeve Huse. Dat is dan wel weer Ikea. (Zomeraanbieding: Kinderboomhuis Skaeve Hus.)

Geen idee wat Skaeve Huse betekent, maar ik denk Scheve Huizen. Scheve Huizen voor Scheve Mensen die in de maatschappij met een Scheef Oog worden aangekeken, dat idee. In de buurt rondom de Huse noemt iedereen de huizen trouwens heel anders. Als ik iemand met ingestudeerde Deense tongval vraag waar de Skaeve Huse staan, roept hij: ‘Ooo, de aso-villa’s!’ Zo heten ze ook in de officiële brieven van het buurtcomité, vertelt hij erbij.

Hij wijst me de weg. En ineens sta ik oog in oog met de Skaeve Huse, die, zelfs als je de bewoners er niet bij ziet, een dreigende indruk maken. Ik loop het zandpad op om door de ramen te loeren, en bedenk me dan ineens. De eerste bewoners zouden deze week arriveren. Maar dat lukte steeds niet, omdat er honderden journalisten rondom de Huse cirkelden, in de hoop op een fotogenieke Tokkie. Die journalisten zijn inmiddels weg. Dus de bewoners zijn er nu. Misschien.

Er is een kans dat er een raging Tokkie uit zijn Skaeve Hus komt rennen, als ik dit zandpad verder afloop. Die me de kop inslaat en vervolgens in het IJ gooit. En als dat gebeurt, heb ik geen poot om op te staan. Iedereen zal zeggen: „Ja, had je ook maar niet door het raam moeten loeren bij de Skaeve Huse!”

Ik denk nog eens aan mijn ex-onderbuurman en maak me uit de voeten.