Oerol

Oerol Alexandra Broeder maakt op het Oerol Theaterfestival 2007 een van de engste voorstellingen: Wasteland, over kinderen die volwassenen ontvoeren. Een groep mensen staat op de bus te wachten. Voor in de bus, naast de chauffeur, zit een jongetje die ons doordringend en onbewogen aankijkt. Hij fluistert iets in het oor van de chauffeur, dat zoiets moet betekenen als ‘doorrijden’, ‘rechtsaf slaan’, ‘stoppen’. Op zijn gezag doorkruist de bus het eiland. Andere kinderen sluipen door de bus en kijken iedereen doordringend aan. De acteurs in Wasteland zijn weliswaar kinderen in leeftijd variërend tussen zeven en twaalf, de voorstelling is nadrukkelijk niet bedoeld voor kinderen. Broeder maakte eerst een tocht langs de drie lagere scholen van Terschelling. Uiteindelijk koos ze negen kinderen uit, jongens en meisjes, om haar project te verwezenlijken. Een van de kinderen is Nienke Zorgdrager van de openbare basisschool Tjok. Zij is het kleine blonde meisje dat ons, ontvoerde passagiers, met fluisterende stem geruststelt: „Alles komt wel goed”. Zodra je dat hoort, weet je als deelnemer meteen: het komt niet meer goed. Hoewel Broeder graag veel voorstellingen wil zien, valt dat toch tegen: „Hier op Terschelling leef je als in een cocon. Je bent de hele dag met je eigen uitvoering bezig. Het is spannend te zien hoe de toeschouwers in zo’n groep telkens anders reageren. Soms is de balans heel delicaat en dan mag de ontvoering zich niet tegen de kracht van de voorstelling keren”. Oerol t/m 24 juni op Terschelling. Info www.oerol.nl. Voor een dagelijks video-verslag van Joyce Roodnat: www.nrc.nl/cultuurblog. Wasteland Foto Anke Teunissen Wasteland Foto Anke Teunissen Wasteland regie: Alexandra Broeder oerol 2007
Oerol Alexandra Broeder maakt op het Oerol Theaterfestival 2007 een van de engste voorstellingen: Wasteland, over kinderen die volwassenen ontvoeren. Een groep mensen staat op de bus te wachten. Voor in de bus, naast de chauffeur, zit een jongetje die ons doordringend en onbewogen aankijkt. Hij fluistert iets in het oor van de chauffeur, dat zoiets moet betekenen als ‘doorrijden’, ‘rechtsaf slaan’, ‘stoppen’. Op zijn gezag doorkruist de bus het eiland. Andere kinderen sluipen door de bus en kijken iedereen doordringend aan. De acteurs in Wasteland zijn weliswaar kinderen in leeftijd variërend tussen zeven en twaalf, de voorstelling is nadrukkelijk niet bedoeld voor kinderen. Broeder maakte eerst een tocht langs de drie lagere scholen van Terschelling. Uiteindelijk koos ze negen kinderen uit, jongens en meisjes, om haar project te verwezenlijken. Een van de kinderen is Nienke Zorgdrager van de openbare basisschool Tjok. Zij is het kleine blonde meisje dat ons, ontvoerde passagiers, met fluisterende stem geruststelt: „Alles komt wel goed”. Zodra je dat hoort, weet je als deelnemer meteen: het komt niet meer goed. Hoewel Broeder graag veel voorstellingen wil zien, valt dat toch tegen: „Hier op Terschelling leef je als in een cocon. Je bent de hele dag met je eigen uitvoering bezig. Het is spannend te zien hoe de toeschouwers in zo’n groep telkens anders reageren. Soms is de balans heel delicaat en dan mag de ontvoering zich niet tegen de kracht van de voorstelling keren”. Oerol t/m 24 juni op Terschelling. Info www.oerol.nl. Voor een dagelijks video-verslag van Joyce Roodnat: www.nrc.nl/cultuurblog. Wasteland Foto Anke Teunissen Wasteland Foto Anke Teunissen Wasteland regie: Alexandra Broeder oerol 2007 Teunissen, Anke

Alexandra Broeder maakt op het Oerol Theaterfestival 2007 een van de engste voorstellingen: Wasteland, over kinderen die volwassenen ontvoeren.

Een groep mensen staat op de bus te wachten. Voor in de bus, naast de chauffeur, zit een jongetje die ons doordringend en onbewogen aankijkt. Hij fluistert iets in het oor van de chauffeur, dat zoiets moet betekenen als ‘doorrijden’, ‘rechtsaf slaan’, ‘stoppen’. Op zijn gezag doorkruist de bus het eiland. Andere kinderen sluipen door de bus en kijken iedereen doordringend aan. De acteurs in Wasteland zijn weliswaar kinderen in leeftijd variërend tussen zeven en twaalf, de voorstelling is nadrukkelijk niet bedoeld voor kinderen.

Broeder maakte eerst een tocht langs de drie lagere scholen van Terschelling. Uiteindelijk koos ze negen kinderen uit, jongens en meisjes, om haar project te verwezenlijken. Een van de kinderen is Nienke Zorgdrager van de openbare basisschool Tjok. Zij is het kleine blonde meisje dat ons, ontvoerde passagiers, met fluisterende stem geruststelt: „Alles komt wel goed”. Zodra je dat hoort, weet je als deelnemer meteen: het komt niet meer goed.

Hoewel Broeder graag veel voorstellingen wil zien, valt dat toch tegen: „Hier op Terschelling leef je als in een cocon. Je bent de hele dag met je eigen uitvoering bezig. Het is spannend te zien hoe de toeschouwers in zo’n groep telkens anders reageren. Soms is de balans heel delicaat en dan mag de ontvoering zich niet tegen de kracht van de voorstelling keren”.

Oerol t/m 24 juni op Terschelling. Info www.oerol.nl. Voor een dagelijks video-verslag van Joyce Roodnat: www.nrc.nl/cultuurblog.