Massagecrème was oorzaak dood atlete

Rotterdam. Een 17-jarige Amerikaanse marathonloopster die geregeld haar hele lijf inwreef met pijnstillende methylsalicylaatcrème, is daar volgens een New Yorkse lijkschouwer aan overleden. Dat meldt onder meer het Amerikaanse ABC News. In het bloed van het meisje zat een ernstige overdosis methylsalicylaat. Die stof prikkelt de huid en stimuleert de doorbloeding. Dat verzacht pijn. Het zit in allerlei massageoliën en wordt veel gebruikt voor of na sporten. Op de bijsluiter staat de waarschuwing dat methylsalicylaat snel door de huid wordt geabsorbeerd en dat dit `met name bij zuigelingen` tot vergiftiging kan leiden. Voor zover bekend is niet eerder een volwassene aan methylsalicylaatvergiftiging overleden. Het Amerikaanse meisje moet zich met geweldige hoeveelheden massagecrème hebben ingesmeerd.