Galerieselectie

Martijn te WinkelTekenen was in eerste instantie het medium van Te Winkel. Geconcentreerd leegde hij pen na pen in portretten van filmicoon Bruce Lee, of tekende hij juist alledaagse voorstellingen als het uitzicht vanuit zijn atelier. In de presentatie Perfecte Vreemdelingen (Persoonlijke dingen geven mensen echt het gevoel thuis te zijn) brengt Te Winkel persoonlijke obsessies, invallen en toevallige ontmoetingen in beeld. De kunstenaar sprak een Canadese man die een wandeling van 80.000 kilometer over de wereld maakte, en legde hem vast op twee schilderijen. Daarnaast exposeert hij foto’s van opvallende onopvallende zaken, zoals een graffiti op straat.

Foto-installatie en schilderijen van Martijn te Winkel. t/m 22 juli in Galerie Mirta Demare, Bergsingel 176B, Rotterdam. Do t/m za, 13-18u.

Miyuki OkuyamaDe Japanse fotografe Okuyama was al eerder te zien op het Noorderlicht Fotofestival in 2005. Ze werkt met een zogenaamde pinhole camera, die eenvoudig zelf te maken zijn door een gaatje in een doos te boren. Okuyama gebruikt deze zelfgemaakte camera met als resultaat onscherpe en zweverige foto’s. De foto’s hebben bijna allemaal een ijle sfeer, de beelden zijn droomachtig en onwerkelijk. Okuyama gebruikt speelgoed om een kermisachtige wereld op te bouwen, en die vervolgens vast te leggen.

Foto’s van Okuyama 23 juni t/m 29 juli in MK Galerie, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. wo t/m zo, 13-18u.

IslandsIn deze groepstentoonstelling reageren de kunstenaars Lise Haller Baggesen, Margreet Bouman, Tom Rosenboom, Michiel van der Zanden en Pär Strömberg als zelfstandige individuen op een eigenzinnige manier op de wereld die hen omringt. Haller Baggesens vertrekpunt is het familieportret, waarbij ze zichzelf en haar familieleden opvoert als modellen. Het spelende kind heeft de hoofdrol. Bouwman schildert zelfportretten en Rosenboom bouwt personages uit schuimrubber, terwijl Van der Zanden werelden oproept met de computer. Strömberg laat de Zweedse bossen als een geladen en dramatische omgeving dienen als prikkelend, maar leeg decor.

Werk van Haller Baggesen, Bouwman, Rosenboom, Van der Zanden en Strömberg t/m 30 juni in Galerie Dubbelbee, Gerard Doustraat 142-144, Amsterdam. Wo t/m za 12u-17u30

De ToyistenHet Toyisme is een ludieke kunststroming, die in 1992 is opgericht. Negen kunstenaars onder pseudoniem en met avatar schilderen de doeken in een eigen beeldtaal, met felle contrasterende kleuren, dikke lijnen en opvallend aanwezige stippen. De kunstenaars werken vanuit een geheim manifest, dat ‘Moeder’ heet. De kenmerkende stippen vinden hun oorsprong in ‘Moeder’ en geven het kunstwerk het Toyistisch DNA mee. Het Toyisme draait om spel dat volgens de kunstenaars van levensbelang is.

Schilderijen van de Toyisten, t/m 31 aug in Camping en Galerie Thyencamp Drente, Laaghalerveen 23, Hooghalen. Dag, 9-20u.

Spoelstra & CornishEigen foto’s en filmstills dienen als uitgangspunt voor de tekeningen in houtskool van Spoelstra. Alledaagse gebeurtenissen krijgen een vreemde spanning, juist doordat ze alleen in grijs- en zwart-tinten zijn neergezet. Cornish creëert digitale fictieve omgevingen, die aansluiten bij de geladen tekeningen van Spoelstra. Zijn installaties, video’s en foto’s tonen verlaten landschappen met daarin abstracte architectonische bouwsels die uit een computerspel lijken geplukt.

Tekeningen van Renie Spoelstra en digitaal werk van Chris Cornish t/m 30 juni in Ronmandos gallery, Prinsengracht 282, Amsterdam. Wo t/m za, 12-18u.

En verderFoto’s van Leszek Sczaniecki t/m 14 juli in fotogalerie WM, Elandsgracht 35, Amsterdam. Schilderijen van Bulent Evren t/m 28 juli in Galerie Smits, Fokke Simonszstraat 29, Amsterdam. Schilderijen van Hadassah Emmerich, Athanasios Argianas, Elke Krystufek en Esther Tielemans t/m 30 juni in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Fotografie van Martin Luyendijk, schilderijen van Euf Lindeboom, tekeningen van Olphaert den Otter t/m 28 juni in Galerie van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag.