Duizenden vrijuit door cellentekort in Groot-Brittannië

Londen. Duizenden gedetineerden in Groot-Brittannië worden de komende maanden vervroegd vrijgelaten wegens een nijpend tekort aan celruimte in de Britse gevangenissen. Dit heeft de Britse regering bekendgemaakt. Het gaat om mensen die zijn veroordeeld tot een straf van minder dan vier jaar wegens drugshandel, inbraak of oplichting. Het aantal gedetineerden bereikte deze week een nieuw record met 81.016, zo`n 20.000 meer dan toen de regering Blair in 1997 aantrad. Minister van Justitie Lord Falconer onderstreepte gisteren dat het om een tijdelijke maatregel gaat. Falconer, sinds enkele weken belast met het gevangenenbeleid na een departementale herschikking, had dit voorjaar zelf nog uitdrukkelijk verklaard dat er geen sprake kon zijn van vervroegde vrijlating. De Conservatieve oppositie hekelde de ommezwaai.