De omroep is links

Na het ontslag van de conservatieve Buitenhof-columnist Joshua Livestro laaide een discussie op.

Hij vindt dat de publieke omroep doet aan censuur.

„Gasten komen heel vaak uit de linkse hoek.” (Foto Maarten Hartman) Nederland, Rotterdam , 15 -11-2006 Lijsttrekkersdebat. Erasmus Universiteit. Halsema, Marijnissen, Bos Foto Maarten Hartman
„Gasten komen heel vaak uit de linkse hoek.” (Foto Maarten Hartman) Nederland, Rotterdam , 15 -11-2006 Lijsttrekkersdebat. Erasmus Universiteit. Halsema, Marijnissen, Bos Foto Maarten Hartman Hartman, Maarten

Hoe een Hilversums ontslag een Haags mediarelletje werd. Het politieke praatprogramma Buitenhof besloot vorige week niet verder te gaan met columnist Joshua Livestro. De conservatieve publicist sloeg terug in zijn column in De Telegraaf. Onder de kop ‘Retourtje Buitenhof’ verwijt hij het programma „censuur”. Livestro zou te rechts zijn voor het programma. VVD en D66 stelden gisteren Kamervragen aan minister Plasterk (Media, PvdA), toevallig de voorganger van Livestro bij Buitenhof. PVV-leider Wilders greep de discussie aan om opnieuw te klagen over de publieke omroep.

En dat allemaal voor een simpel arbeidsconflict.

„Het is meer dan dat”, zegt Livestro telefonisch vanuit Groot-Brittannië. „Het gaat over de manier waarop belastingcenten worden besteed. Het gaat ook om het recht een diversiteit aan opvattingen te uiten op de publieke omroep. Dit is een geval van platte censuur van de linkse publieke omroep.”

Censuur? Dat is een zwaar woord.

„Maar dat is het wel als columns tot drie keer toe op inhoudelijke gronden worden geweigerd.”

Volgens Buitenhof was het ‘kwaliteitsaspect’ van uw columns doorlopend aan de orde. Misschien kwam u niet goed over op tv?

„Dat lijkt me onzin. Het argument dat ik het niet zou kunnen is een gemakkelijke uitvlucht. Ik kreeg mails van redacteuren met complimenten. Presentator Rob Trip zei van één column dat hij erom moest lachen. Ik heb uiteindelijk acht columns gemaakt, maar na zeven columns was al besloten niet met mij verder te gaan. Dat hebben ze pas na de achtste gezegd, om ‘mijn concentratie niet te verstoren’. Buitenhof wilde gewoon een rel voorkomen.”

Ze gingen voorbij aan de mogelijkheid dat u uw ongenoegen kunt uiten in uw vaste column in De Telegraaf. Heeft u die niet misbruikt?

„Toen de redactie mijn verhaal hoorde over Buitenhof boden ze me spontaan een gastcolumn aan op een andere plek dan mijn vaste column op de buitenlandpagina.” Ironisch: „Om zo de scoop van het jaar in medialand te brengen.”

Is de publieke omroep werkelijk zo links, zoals u en bijvoorbeeld ook PVV-leider Wilders beweren?

„Ja, kijk maar naar de samenstelling van de redacties van het Journaal, Nova en Buitenhof. De onderwerpen zijn eenzijdig en de gasten komen heel vaak uit de linkse hoek. Ik heb een uitzending van Buitenhof meegemaakt met alleen maar PvdA’ers. Dat is vreemd in een land waarin het grootste dagblad (De Telegraaf, red.) en het grootste opinieweekblad (Elsevier, red.) van centrum-rechtse signatuur zijn.”

Een ‘links zootje’ noemde Wilders de publieke omroep gisteren in de Kamer. VVD en D66 stelden vragen aan minister Plasterk. Is er sprake van een hetze tegen ‘Hilversum’?

„Het gaat niet om een hetze, maar om heel gerichte vragen over de besteding van publiek geld en over de pluriformiteit van de omroep. Ik kan me trouwens voorstellen dat Wilders emotioneel reageert. Hij weet nu uit mijn column dat een eindredacteur van Buitenhof hem een fascist en racist vindt.”

U vindt dat er een Nederlandse versie moet komen van het conservatieve Fox News. Bent u al gebeld?

„Nog niet. Maar ik zit naast de telefoon.”