De Franse Jamie

400 g verse tonijn1 sjalotje2 eetl. fijngeknipte bieslook1 rode grapefruit1 sinaasappelca. 3 eetl. lekkere olijfolieca. 1 eetl. citroensapzout, versgemalen peper

Ooit gehoord van Cyril Lignac? Hoewel hij de Jamie Oliver van Frankrijk is, is deze 30-jarige, uit de Aveyron afkomstige kok hier onbekend. Zijn televisieprogramma’s worden hier niet uitgezonden, zijn kookboeken – die bij alle grote Franse supermarkten liggen – blijven onvertaald. Cyril Lignac werd opgeleid door beroemde chefs als Alain Passard en Alain Ducasse. Hij presenteerde op M6 eerst het televisieprogramma Oui Chef!. Nu is hij te zien in Chef, la recette!, waar 4 miljoen mensen naar kijken.

In Oui Chef! kregen probleemjongeren afkomstig uit de buitenwijken van Parijs de kans om het tot kok te brengen. Hij is net als Jamie een onconventionele kok, hetgeen blijkt uit het gebruik van marshmellows, cornflakes, smeerkaas en Nutella in zijn recepten.

Ook in zijn restaurant Le Quinzième (de naam verwijst naar Jamie Olivers restaurants Fifteen) in Parijs staat een gerecht met Nutella op de kaart: Bonbons malicieux à laq Banane – Mangue fraîche et Nutella à boir. De menu’s zijn traditioneel Frans, met af en toe een kleine uitspatting. Ik maakte een ‘chic et choc‘-recept met tonijn en citrusvruchten van Cyril Lignac maar paste het iets aan de eigen smaak aan. Ik gebruikte minder citrusfruit in dit voorgerecht voor 4 personen.

Bereiding: snipper het gepelde sjalotje. Pel de sinaasappel en grapefruit. Snijd met een scherp mes het vruchtvlees tussen de vliezen uit. Vang het sap op in een kom. Zorg dat de partjes heel blijven. Snijd de tonijn in blokjes. Snijd twee partjes sinaasappel en twee partjes grapefruit in kleine stukjes en meng deze met de bieslook en gesnipperde ui door de tonijnblokjes. Breng op smaak met zout en peper en citroensap. Verdeel het tonijnmengsel over de borden. Gebruik voor een perfect rondje een speciale steker. Leg afwisselend en dakpansgewijs enkele sinaasappel- en grapefruitpartjes op de tonijn.

Anne Scheepmaker

Le Quinzième, 14 Rue Cauchy, Parijs. Bekijk het menu: restaurantlequinzieme.com

Morgen: snelle meloensalade