Nog meer links in nieuwe Franse regering

Nog meer ‘doorbraak’ en nog meer ‘openheid’. De Franse regering Fillon II ademt nog sterker de nieuwe regeerstijl van president Sarkozy dan Fillon I. Zelfs de extreem-rechtse leider Le Pen is niet langer taboe.

Staatssecretaris Rade Yade (rechts) vanochtend op het Elysée met Bernard Kouchner, minister van Buitenlandse Zaken en minister Dati van Justitie. Foto AP Newly named junior minister for Human Rights Senegalese-born Rama Yade, right, Justice Minister Rachida Dati, center, and Foreign Minister Bernard Kouchner arrive for the weekly cabinet meeting at the Elysee Palace in Paris, Wednesday, June 20, 2007 following a cabinet reshuffle. President Nicolas Sarkozy sent a strong signal to France's disaffected minorities by appointing an outspoken advocate of Muslim women and a woman of Senegalese origin to his government, among France's most diverse ever. (AP Photo/Michel Euler)
Staatssecretaris Rade Yade (rechts) vanochtend op het Elysée met Bernard Kouchner, minister van Buitenlandse Zaken en minister Dati van Justitie. Foto AP Newly named junior minister for Human Rights Senegalese-born Rama Yade, right, Justice Minister Rachida Dati, center, and Foreign Minister Bernard Kouchner arrive for the weekly cabinet meeting at the Elysee Palace in Paris, Wednesday, June 20, 2007 following a cabinet reshuffle. President Nicolas Sarkozy sent a strong signal to France's disaffected minorities by appointing an outspoken advocate of Muslim women and a woman of Senegalese origin to his government, among France's most diverse ever. (AP Photo/Michel Euler) Associated Press

Parijs, 20 juni. - Primeur in het Elysée vanmorgen: voor eerst in ruim dertig jaar ontving een Franse president de extreem-rechtse leider Jean-Marie Le Pen. President Sarkozy doet wat zijn voorgangers Chirac en Mitterrand altijd weigerden. Sarkozy en Le Pen spraken over de Europese top van deze week. Een „democratisch gebaar”, aldus Le Pen, dat voor ophef zorgt bij de oppositie. En typerend voor de regeerstijl van Sarkozy, die hij plaatst in het teken van ‘openheid’.

Ook bij de samenstelling van de tweede regering onder premier Fillon heeft Sarkozy vastgehouden aan de Franse variant op de doorbraakgedachte, ‘l’ouverture’. Fillon-II lijkt op Fillon-I, maar telt veel meer leden: 33 nu, onder wie 17 staatssecretarissen. De uitbreiding heeft opnieuw meer bewindslieden opgeleverd van links en uit het centrum, meer vrouwen (elf) en meer vertegenwoordigers van ‘zichtbare minderheden’. En opvallend: de traditionele hofleverancier van bewindslieden, ambtenaren- en bestuurdersschool ENA blijft mager vertegenwoordigd.

De meest gezichtsbepalende wijziging is de benoeming van ex-minister van Sociale Cohesie Jean-Louis Borloo tot superminister van Milieu, Energie en Transport. Hij wordt ook minister van Staat, nummer twee achter premier Fillon. Borloo dankt zijn benoeming aan de electorale tegenslag van zijn voorganger Alain Juppé. De ex-kroonprins van Chirac stapte op nadat hij zondag in zijn kiesdistrict in Bordeaux verslagen was bij de nationale parlementsverkiezingen.

Ironisch is dat juist Borloo in kringen van regeringspartij UMP de schuld kreeg van de tegenvallende winst in de parlementsverkiezingen. Als minister van Financiën, sinds een maand, had hij zich onderscheiden met een plan voor ‘sociale btw’, door de oppositie opgevat als een belastingverhoging.

Borloo wordt op Financiën opgevolgd door Christine Lagarde, de eerste vrouw op het machtige ‘Bercy’. De advocate, de afgelopen jaren onderminister van Buitenlandse Handel, heeft een ongebruikelijk profiel, ze maakte carrière in de Verenigde Staten en spreekt perfect Engels. In Chicago leidde zij tot 2005 het grote advocatenkantoor Baker & McKenzie.

De meeste nieuwe staatssecretarissen zijn Sarkozy-getrouwen, met als opvallende naam de mediagenieke bondscoach van het Franse rugbyteam, Bernard Laporte.

De ‘doorbraak’ wordt onder meer verpersoonlijkt door de socialisten Jean-Marie Bockel, burgemeester van Mulhouse, en Fadela Amara, voorzitter van het banlieue-vrouwencollectief Ni Putes Ni Soumises. Zij brengen het totaal van van oorsprong linkse bewindslieden in regering op zes, naast drie centristen.

Bockel, een van de zeldzame Blairisten in de Franse PS, werd vanmorgen door PS-leider Hollande uit de partij gestoten. Bockel gaat als staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking samenwerken met twee andere linkse bewindslieden op het ministerie van Buitenlandse Zaken, geleid door Bernard Kouchner. Daarmee is dit ministerie helemaal losgesneden van de oude netwerken van Sarkozy’s voorganger Chirac, onder meer in Afrika.

Ook ‘doorbraak’ is de derde staatssecretaris op het ministerie, voor Mensenrechten: Rama Yade (30), dochter van een Senegalese diplomaat.

De nieuwe regeringswoordvoerder Laurent Wauquiez (32) is een van twee bewindslieden die opgeleid is aan de ENA. Onder president Chirac (ook ENA) kwam een aanzienlijk deel van de regering daar vandaan. Dat leidde tot kritiek over een technocratenkabinet dat los zou staan van de maatschappelijke werkelijkheid. Sarkozy, géén ENA, heeft gekozen voor een ploeg bewindslieden van verscheiden maatschappelijk achtergrond en politieke herkomst, een combinatie van centrum-rechts, centrum-links en puur centrum.