Nieuwe verdachte moord Endstra

Het Openbaar Ministerie is een nieuwe verdachte op het spoor van de moord op Willem Endstra. De vastgoedhandelaar werd in mei 2004 voor zijn kantoor in Amsterdam-Zuid op koelbloedige wijze doodgeschoten. De vierde verdachte is net als twee andere verdachten een man van Turkse afkomst, zo bleek vanochtend tijdens een pro-formazitting in Amsterdam.

Sinds eind december zitten drie verdachten vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Endstra. Wat hun rol precies is geweest, is nog niet duidelijk. De politie beschikt over het wapen waarmee Endstra is vermoord. Op dat wapen zijn DNA-sporen aangetroffen. Het is niet duidelijk van wie dat DNA is.

De officier van justitie wilde op vragen daarover niet ingaan in het belang van het onderzoek. Om die reden wordt ook nog ander bewijsmateriaal achtergehouden. Daarbij gaat het mogelijk om afgeluisterde gesprekken in een hotel in Turkije waarover NRC Handelsblad eerder dit jaar publiceerde.

De officier van justitie presenteerde wel twee nieuwe vrouwelijke getuigen die verklaringen hebben afgelegd over de twee Turkse daders die nu vastzitten. De vrouwen hebben verklaard dat de verdachten op de dag van de moord door een derde persoon werden opgehaald om naar Amsterdam te gaan.

Volgens een van de getuigen keken de twee mannen, geheel tegen hun gewoonte in, de hele avond naar nieuwsprogramma’s over de moord op Endstra. De dag erna zouden de twee in Alkmaar opmerkelijk veel geld hebben uitgegeven aan kleding.

Het Openbaar Ministerie wil de hechtenis van de verdachten verlengen. De rechtbank beslist later op dat verzoek.