ING koopt Turkse bank van militairen: 2 miljard

Bank en verzekeraar ING koopt de Turkse Oyak Bank voor 2 miljard euro. Het concern volgt hiermee onder meer rivaal Fortis die zich al eerder inkocht op de snelgroeiende Turkse markt.

ING, dat de Oyak Bank overneemt van het pensioenfonds van Turkse militairen, financiert de overname van de bank uit Istanbul geheel uit eigen middelen. Het concern benadrukte gisteren in een persbericht dat de overname dan ook geen invloed zal hebben op het lopende inkoopprogramma van eigen aandelen.

Oyak heeft een marktaandeel van 3 procent op de zeer gefragmenteerde Turkse bankenmarkt en staat daarmee in de top-10 van grootste banken in het land. ING verwacht dat het marktaandeel van de bank kan stijgen door onder meer het bankieren via internet uit te breiden.

Andere Nederlandse banken roerden zich al eerder in Turkije. In 2005 kocht het Belgisch-Nederlandse Fortis de Disbank. Vorig jaar strandde een poging van de al in Turkije actieve Rabobank om de Sekerbank te kopen.

Turkije is een aantrekkelijke markt voor financiële instellingen. De economie groeit hard en de Turkse overheid nam enkele jaren geleden, na een fikse recessie, een groot aantal hervormingsmaatregelen.

De Oyak Bank ontstond in 1984 als de Turkse tak van de Amerikaanse First National Bank of Boston. Het werd een onafhankelijk bedrijf in 1990. De bank heeft 5.581 werknemers en 360 kantoren door heel het land. Het bedrijf richt zich met name op de particuliere markt, waarop het 1,2 miljoen klanten heeft. Vorig jaar boekte Oyak Bank een brutowinst van 165 miljoen Turkse lira (94,5 miljoen euro). ING-topman Michel Tilmant zei in het persbericht: „Deze aankoop past in ons beleid van organische groei van de groep.”