Gewoon heel hard aan iets denken, en het dan krijgen

Pas geleden raakte ik verstrikt in een gesprek tussen twee spirituele mensen. Ze hadden het over boeken. Ik kon geen duit in het zakje doen, want ik had De Zeven Wetten van de Steen des Wijsheids niet gelezen, en Het Genie in het Herboren Kind in Jezelf ook niet, maar ik was geïntrigeerd. De ene spiri raadde de andere de bestseller The Secret aan op zo’n dringende toon dat ik dacht: dat moet ik hebben.

Het geheim dat in The Secret wordt onthuld, is niet nieuw. In de jaren negentig heette het ‘visualiseren’, in de jaren tachtig ‘positief denken’ en in de Middeleeuwen heette het ‘bidden’. Gewoon heel hard aan iets denken, en het dan krijgen, daar komt het op neer. Rhonda Byrne, de schrijfster, geeft allerlei praktische tips om die miljoenen euro’s/ droomhuizen/lekkere wijven zo snel mogelijk bij elkaar te visualiseren.

De eerste tip luidt: begin met iets kleins, bijvoorbeeld een parkeerplek. Als dat een paar keer gelukt is, kun je overstappen naar een miljoen euro. En pas op dat je je wens niet negatief formuleert, zoals ‘Ik hoop dat het restaurant dat tafeltje niet aan die andere mensen geeft’. Het universum kan negatieve woorden zoals ‘niet’ namelijk niet verstaan. Dus je moet wensen: ‘Ik hoop dat het restaurant het tafeltje aan ons geeft’. Dit viel me trouwens wel tegen van het universum.

Dingen die je wil, moet je vaak uitspreken. Een voorbeeld uit het boek: ‘Ik ben een geldmagneet. Ik ben een geldmagneet. Ik ben een geldmagneet.’ Op het gebied van gezondheid valt er ook heel wat bij elkaar te denken. Je moet dan alleen weer goed opletten dat je niet per ongeluk de verkeerde gedachten toelaat. Ik citeer: „Als een persoon overgewicht heeft, komt dat doordat hij bewust of onbewust ‘dikke gedachten’ heeft gedacht.” Ik dacht altijd dat mensen overgewicht kregen omdat ze bewust of onbewust heel veel chocolaatjes aten. Maar Byrne wijt het aan die vermaledijde dikke gedachten, en adviseert om überhaupt niet naar dikke mensen te kijken als je op dieet bent.

Ik vond het allemaal nogal vreemd, en zelfs onsympathiek, maar Rhonda Byrne kan het weten. Haar wens is immers uitgekomen: ze heeft vele miljoenen dollars verdiend met dit malle boek. Dus als jullie het niet erg vinden, ga ik nu even iets belangrijkers doen.

‘Ik ben een geldmagneet. Ik ben een geldmagneet. Ik ben een geldmagneet.’