Geleerd een netwerk op te bouwen

Tara Bechkol Foto Jørgen Krielen Jorgen Krielen/Almere, 18-06-2007/ Tara Bechkol.
Tara Bechkol Foto Jørgen Krielen Jorgen Krielen/Almere, 18-06-2007/ Tara Bechkol. Krielen, Jorgen

Naam: Tara BechkolLeeftijd: 33 jaarZoekt werk sinds: oktober 2006Zoekt: werk met kinderen tot 12 jaar

Heb je ervaring in werk met kinderen?

„Ik heb ervaring, maar geen diploma’s op dat gebied. Ik ben in 2000 naar Nederland gekomen vanuit Koerdistan, Noord-Irak. Daar heb ik een universitaire opleiding gehad in land- en akkerbouw. Maar het lukt niet om daarmee werk te vinden en ik werk liever met kinderen. Sinds ik in Nederland ben heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij een crèche. Ik mocht nog geen betaald werk doen, omdat ik geen verblijfsvergunning had. Ik schrijf ook kinderboeken in het Koerdisch en ik vertaal Nederlandse kinderboeken naar Koerdisch. De kinderen in mijn vaderland zijn echt zielig, ze hebben zo weinig boeken. Ik wil graag helpen om dat te verbeteren. Inmiddels heb ik sinds oktober een Nederlands paspoort en ben ik op zoek naar werk. Ik heb gesolliciteerd bij een basisschool als assistent-leraar en bij een bibliotheek. Maar ik krijg steeds te horen dat ik niet de juiste opleiding heb.”

Waarom ga je geen opleiding volgen dan?

„Dat wil ik wel, maar ik moest eerst wachten tot mijn diploma uit Irak hier in Nederland gewaardeerd werd. Daar ben ik ruim acht maanden mee bezig geweest. Jullie hebben de uitdrukking ‘van het kastje naar de muur’, nu weet ik wat dat betekent. Ik hoorde vorige maand dat het wordt gewaardeerd als Hoger Agrarisch Onderwijs (HBO). Ik ga nu uitzoeken of ik de PABO kan volgen. Maar als het een dure opleiding is, wordt dat moeilijk. Mijn man heeft ook geen werk en we hebben twee kinderen. Het liefst zou ik ondertussen ook werken.”

Krijg je hulp bij het solliciteren?

„Ja, ik sta ingeschreven bij Jobcoach Company, een reïntegratiebedrijf. Daar hebben ze me geleerd hoe het solliciteren hier in Nederland gaat en hoe ik mijn netwerk moet opbouwen. Zij hebben me geholpen met het krijgen van de waardering van mijn diploma. Ik krijg ook hulp van de juf van mijn dochter. Zij vertelt me waar ik moet zoeken voor vacatures in het onderwijs.”

Je spreekt goed Nederlands, hoe heb je dat geleerd?

„Ik moest een naturalisatietoets doen om mijn paspoort te krijgen en ik kreeg taalles aan het ROC. Maar daar leerde je niets. Ik heb het allemaal zelf gedaan. Ik probeer veel te praten met Nederlanders, maar het is moeilijk om sociale contacten te leggen als je geen werk hebt. Het lukt wel, omdat ik erg gedreven en zelfstandig ben.”

Leendert van der Valk

Reageren? Stuur een e-mail naar ikzoekwerk@nrc.nl