Even bikkelen en dan vrijheid

Freelancers kunnen na een paar maanden bikkelen een lange periode vrij nemen.

Wordt het een cursus kinderyoga of het beklimmen van de Mount Everest?

Cees Scheurwater is van plan de Mount Everest te beklimmen. Foto's Merlin Daleman Nederland, Gilze, 18-06-07 Kees Scheurmaker. © Foto Merlin Daleman
Cees Scheurwater is van plan de Mount Everest te beklimmen. Foto's Merlin Daleman Nederland, Gilze, 18-06-07 Kees Scheurmaker. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Zes maanden hard werken om vervolgens een schrijfcursus te volgen in New York. Na een grote klus uitwaaien op de Mount Everest. Of een docentenopleiding kinderyoga in Thailand volgen. Wie flexibel werkt, kan het gewoon doen. De verdiensten van flexibele medewerkers lopen op tot 500 euro en in sommige sectoren zelfs tot 1.000 euro per dag. Honderd dagen werken levert dan voldoende op om de rest van het jaar riant te leven. Hoe bevalt zo’n leven?

Monique Rütter (42) is freelance communicatiedeskundige

„Sinds september werk ik drie dagen per week op freelance basis als woordvoerder voor Randstad Nederland. Eigenlijk zou ik na een paar maanden al stoppen, maar ze vroegen me telkens langer te blijven. Nu heb ik toegezegd tot half juni, daarna ga ik echt ophouden.

„Eind juni ga ik naar Thailand voor een docentenopleiding kinderyoga, een plan waar ik al even mee rond loop. Misschien kan ik er daarna iets mee doen op de school van mijn kinderen. Kinderyoga organiseren tijdens de naschoolse opvang.

„Vanaf september ben ik weer beschikbaar. Ik maak me er helemaal niet druk om of ik dan wel werk kan vinden. Naar communicatiedeskundigen is veel vraag en desnoods wil ik ook best ander werk aanpakken.

„Toen mijn kinderen kleiner waren, had ik een vaste baan als woordvoerder bij Endemol. Ik had best eerder willen freelancen, maar ik vond de zekerheid van een vaste baan toen aantrekkelijk. Of ik voldoende zou verdienen, daar heb ik nooit aan getwijfeld. Als zelfstandige kan je met even bikkelen genoeg verdienen om daarna een lange periode vrij te hebben.

„Een freelance woordvoerder verdient tussen de 90 euro en 135 euro per uur. Voor korte opdrachten van een paar maanden geldt een hoger tarief dan voor lange klussen. Opdrachtgevers willen voor grote klussen wel eens een maandbedrag afspreken. Ik doe dat liever niet. Het komt regelmatig voor dat ik in mijn vrije tijd nog even achter de computer duik. Die uren wil ik wel in rekening kunnen brengen.

„Ik ben nog steeds erg blij met mijn keuze om zelfstandig te gaan werken. Ik kan nu tijd voor mezelf creëren. Ik ben ambitieus in de zin dat ik me wil verdiepen in mijn werk. Dingen doen waar ik energie van krijg. Iets meegeven aan kinderen bijvoorbeeld, vandaar ook die kinderyoga. Het gevaar van een vaste baan is dat je alleen maar droomt van de dingen die je zou kunnen doen. Door te freelancen kan ik mijn dromen verwezenlijken.”

Cees Scheurwater (39) is interim manager bij een productiebedrijf van industriële ovens

„Ik kom net terug van een paar dagen training in Medemblik voor de Breitling Regatta. Vroeger zeilde ik heel intensief, ik ben zelfs een paar keer wereldkampioen geworden. Maar ik kan steeds minder goed concurreren met jonge professionals, die kunnen fysiek veel meer aan. Destijds had ik sponsors, nu zorg ik zelf voor mijn inkomen door tijdelijke opdrachten.

„Na afronding van mijn studie vliegtuigbouw ben ik eigenlijk meteen begonnen met freelance werken. Ik heb ooit een keer een vaste baan gehad. Na tien dagen werd ik gebeld met de vraag of ik mee wilde doen met de wereldkampioenschappen zeilen in Italië. Ik zei meteen ja en beëindigde mijn dienstverband. Die vaste baan was echt een verkeerde beslissing.

„Ik werk nu gemiddeld negen maanden per jaar. Dan maak ik lange dagen. Vaak start ik om zes uur ’s ochtends. Om vijf uur heb ik er dan al elf uur op zitten. Daarna ga ik sporten of met vrienden eten in de stad. In de periode dat ik werk, verdien ik voldoende om de andere maanden leuke dingen te doen.

„Studiematen hoor ik wel eens zeggen dat ze ook zo’n leven ambiëren. Maar ze worden weerhouden door onzekerheden. Wie last heeft van dat soort gevoelens, kan maar beter niet voor dit bestaan kiezen.

„Opdrachtgevers vragen me wel eens om in vaste dienst te komen. Maar ik heb nu het plan opgevat om in 2010 de Mount Everest te beklimmen. Dat kost zo’n drie maanden. Een potentiële opdrachtgever breng ik altijd op de hoogte van mijn plannen. Meestal ketst het af. Ze vinden het niet handig als een manager er ineens drie maanden tussenuit is.

„Zo gaan er door mijn hang naar vrijheid wel uitdagende vaste klussen aan me voorbij. Maar die vrijheid stelt me ook in staat leuke dingen te doen. Alleen wordt het lijstje leuke dingen steeds langer. Gelukkig houdt mijn vriendin ook van reizen en klimmen. Dat we samen kunnen genieten van onze vrije tijd vind ik heel belangrijk.”