Door dubbel paspoort parlement uit

Een parlementariër in Egypte heeft zijn zetel moeten opgeven. De reden: de man heeft behalve een Egyptisch ook een Nederlands paspoort.

Niet alleen in Nederland speelt een discussie over tweede paspoorten. In Egypte gebeurt het ook. Ilhami, tot voor kort in bezit van een Nederlands paspoort, weet er inmiddels alles van. Eerder deze maand deed hij afstand van zijn parlementszetel. Ilhami zegt hiertoe hebben besloten „omdat oppositieleden maar bleven zeuren over mijn dubbele nationaliteit”.

De Egyptische wet verbiedt volksvertegenwoordigers naast de Egyptische nog andere nationaliteiten te hebben. „Dat is bedoeld om te vermijden dat Egyptische parlementariërs stiekem ook Israëli kunnen zijn, maar dat kan je natuurlijk niet zo specifiek in de wet opnemen. Daarom is er een algemeen verbod ingesteld”, aldus Ilhami in een telefoongesprek. „Het gaat om de vraag aan welk land je loyaal bent in geval van oorlog of conflict. Met Nederland is dat natuurlijk niet voor te stellen, maar de wet is de wet.”

Ilhami zegt geen problemen te hebben met de wet. Hij weet dat de discussie over dubbele nationaliteiten van kabinetsleden en volksvertegenwoordigers ook in Nederland wordt gevoerd. „Het is niet zo vreemd dat daar vragen over zijn”, meent hij.

Oppositieleden en de Egyptische pers beschuldigden Ilhami ervan heimelijk zijn Nederlandse paspoort te hebben willen behouden. Uit brieven van de Egyptische ambassade in Den Haag en correspondentie van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken zo hebben gebleken dat Ilhami had gelogen over zijn dubbele nationaliteit. Ilhami ontkent dat. Hij verklaart in 2004 zijn paspoort te hebben ingeleverd bij de gemeente Amsterdam. Eind 2005 won hij een zetel in het Egyptische parlement in de veronderstelling aan alle voorwaarden te hebben voldaan. Maar later bleek dat zijn opzegging van de Nederlandse nationaliteit niet was verwerkt. Toen de Nederlandse ambassade in Kairo hem daarvan op de hoogte stelde, heeft hij alsnog zijn Nederlanderschap in augustus 2006 formeel opgezegd. Dat was voor de oppositie echter niet voldoende. Die eiste zijn vertrek omdat hij ten tijde van de verkiezingen de wet had overtreden. „Het is eigenlijk de schuld van de gemeente Amsterdam, maar ik ben ook een beetje dom geweest om niet alles te controleren”, zegt Ilhami.

Ilhami zegt met veel tegenzin zijn Nederlanderschap te hebben opgegeven. „Dat vind ik wel jammer, want ik houd erg van Holland en heb er veel vrienden. Ik kom er nog altijd vaak.”

Hij woonde en werkte van 1988 tot 2004 in Nederland. Het Nederlandse paspoort had hij te danken aan een inmiddels ontbonden huwelijk met een Nederlandse vrouw. Ilhami is eigenaar van een middelgroot tuinbouwbedrijf genaamd Agina Group.

Ilhami, die namens de regerende Nationaal Democratische Partij van president Hosni Mubarak in het parlement zat, verwacht dat hij spoedig terugkeert als volksvertegenwoordiger. Midden juli zal hij meedoen aan de herverkiezing voor dezelfde vrijgekomen zetel in zijn kiesdistrict in het noorden van Egypte. „Nu voldoe ik immers gewoon aan de eisen”, zegt hij.