Candover wil Stork van de beurs halen

Stork is in gesprek met de Britse investeringsmaatschappij Candover over een overname van het industrieconcern. Als die overname slaagt, verdwijnt Stork alsnog van de beurs.

Stork besloot een jaar geleden nog tot woede van twee activistische aandeelhouders om zich niet te verkopen aan een investeringsmaatschappij. Gisteren maakte Stork bekend al een aantal weken in onderhandeling te zijn met Candover, dat heeft aangegeven 47 euro per aandeel in contanten te willen betalen. Het Britse private-equityfonds waardeert Stork daarmee op 1,55 miljard euro, een premie van ruim 11 procent op de openingskoers van gisterochtend.

Stork kwam begin vorig jaar onder druk te staan van de hedgefondsen Centaurus en Paulson, die sinds 2004 een aandelenbelang hebben opgebouwd en nu ongeveer eenderde van Stork bezitten. Het duo eiste begin vorig jaar van Stork dat het bedrijf zich zou laten opkopen door een investeerder of zich zou opsplitsen.

Uit een onderzoek dat werd geleid door ABN Amro, en dat 17 miljoen euro kostte, bleek dat Stork geen investeerder kon vinden die genoeg wilde betalen. Via de aandeelhoudersvergadering probeerden de hedgefondsen daarop het bedrijf te dwingen door te gaan als leverancier van de luchtvaartindustrie en de onderdelen te verkopen die technisch onderhoud verrichten aan olie- en gasinstallaties en kippenslachtmachines produceren.

Toen Stork weigerde om het op die aandeelhoudersvergadering aangenomen voorstel uit te voeren, stapten Centaurus en Paulson naar de ondernemingskamer. De rechter benoemde vervolgens drie supercommissarissen die een uitweg uit de impasse moesten zoeken.

Centaurus en Paulson willen niet reageren op de belangstelling van Candover. Zij zijn wel geïnformeerd over het mogelijke bod en uit het feit dat het naar buiten wordt gebracht kan volgens ingewijden afgeleid worden dat ze er welwillend tegenover staan.

Candover is inmiddels een boekenonderzoek bij Stork begonnen. Het heeft aangegeven dat het de strategie van het bedrijf wil voortzetten en dat betekent dat vooralsnog het concern niet wordt opgesplitst. Dit zou voor een andere aandeelhouder, Marel uit IJsland, een reden kunnen zijn om het bod af te wijzen, omdat Marel graag Storks divisie wil overnemen die kippenslachtmachines produceert.