1 Lezen

Hester Rebecca Nepping (1774 - 1812) vergiftigde haar twee kostgangers met arsenicum
Hester Rebecca Nepping (1774 - 1812) vergiftigde haar twee kostgangers met arsenicum

Vrouwenlevens

www.vrouwenlexicon.nl

Moordenares Hester Rebecca Nepping, een vrouw van ‘middelbare statuur, met kleine gevleesde handen, vol en niet onbevallig van aangezicht’ vergiftigde haar beide kostgangers in 1811 met arsenicum. Ze stierf een jaar later onder de guillotine. In de zestiende eeuw sloeg heldin Trijn van Leemput met haar pikhouweel als eerste stenen uit het door de Utrechters gehate kasteel Vredenburg. De biografische schetsen van Hester en Trijn kun je vinden in het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Het lexicon biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland van de vroegste tijden tot rond 1850. Vrouwen die ooit invloedrijk, beroemd of berucht waren, maar nu meestal zo goed als vergeten zijn. Inmiddels staan meer dan 370 vrouwenlevens op de site, beschreven door een kleine redactie en een grote groep vrijwilligers. Iedere levensbeschrijving bevat overzichtelijke informatie met de nadruk op de aspecten van het leven van de vrouwen waardoor zij bekend zijn geworden: reputatie of prestatie. Geschilderde of getekende portretten maken de biografietjes af. (CJ)