Topman Semel vertrekt bij Yahoo

Terry Semel treedt af als bestuursvoorzitter van Yahoo. Het is hem niet gelukt het internetbedrijf uit de problemen te halen. Oprichter Jerry Yang neemt zijn functie over.

Dat maakte Yahoo gisteravond bekend. De laatste anderhalf jaar waren zwaar voor het internetbedrijf. Het verloor op de advertentiemarkt steeds meer terrein aan zoekmachine Google en kampte met een leegloop van het hogere management. De koers van Yahoo daalde de laatste achttien maanden met 30 procent.

Semel, oud-bestuurder van filmmaatschappij Warner Bros, werd in 2001 binnengehaald om Yahoo nieuw leven in te blazen na het barsten van de internetzeepbel. Hij vertrekt nu vrijwillig en blijft bij Yahoo betrokken als niet-uitvoerend voorzitter. De 64-jarige Semel vertelde gisteren dat hij recentelijk had aangegeven liever eerder dan later te willen stoppen. Vorige week bleek al tijdens de aandeelhoudersvergadering dat hij nog weinig steun had van beleggers. Zij klaagden onder andere over zijn riante beloningspakket. Semel heeft in zes jaar bij Yahoo naar schatting 450 miljoen dollar verdiend (336 miljoen euro). Na de aankondiging van zijn vertrek steeg de koers met bijna 5 procent.

De 38-jarige Yang richtte Yahoo op in 1994. Hij gaat het bedrijf besturen met Sue Decker, die nu nog vicevoorzitter is.

De verschuivingen in de top worden op Wall Street gezien als een mogelijke opmaat tot grotere veranderingen bij Yahoo. Al maanden gaat het gerucht dat Microsoft interesse zou hebben in een overname of een nauwe samenwerking met het bedrijf.

Breaking views: pagina 19