‘Rechtse’ columnist moet weg

Het televisieprogramma Buitenhof (VPRO/ NPS/ VARA) heeft columnist Joshua Livestro te kennen gegeven dat hij in het nieuwe tv-seizoen niet terug hoeft te komen. De leiding van het zondagmiddagprogramma op Nederland 1 noemt zijn werk „onder de maat”, aldus een NPS-woordvoerder in een reactie op een artikel in De Telegraaf.

Op de voorpagina van die krant zegt Livestro dat in Buitenhof „afwijkende meningen stelselmatig worden genegeerd of nog erger: gecensureerd”. Livestro is buitenlandcommentator voor De Telegraaf en schrijft in zijn column dat hij is afgeserveerd omdat zijn mening te rechts zou zijn voor het progressieve programma.

De columnist is mede-initiatiefnemer van de neoconservatieve Edmund Burke Stichting en was persoonlijk medewerker van VVD’er Frits Bolkenstein. Livestro werd vier maanden geleden door Buitenhof gevraagd om Ronald Plasterk op te volgen, die minister werd. In de krant hekelt hij andere programma’s: „Het Journaal, NOVA: het zijn in feite veredelde Melkertbaanprojecten voor kansarme linkse journalisten”. D66 heeft minister Plasterk (Media) om een reactie gevraagd. (ANP)