Moskou blijft duurste stad

De Russische hoofdstad Moskou is voor de tweede keer op rij de duurste stad ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Mercer Human Resource Consulting (MHRC). Moskou wordt gevolgd door Londen, dat stijgt van de vijfde naar de tweede plaats. De top vijf wordt volgemaakt door drie Aziatische steden: Seoul, Tokio en Hongkong.

In het onderzoek vergelijkt MHRC elk jaar de prijzen van onder meer huisvesting, vervoer, kleding, voedsel en ontspanning in 143 verschillende steden overal ter wereld. Daarbij wordt New York als basis genomen.

De kosten in Moskou overstijgen dit jaar die in New York met bijna 35 procent. Volgens consulent Rebecca Powers van MHRC valt dit te verklaren door de gestegen waarde van de Russische roebel ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook de prijzen van huisvesting zijn opmerkelijk hoog in Moskou. Zo betaalt men er voor een luxueus appartement met twee slaapkamers al snel zo’n drieduizend euro per maand. Voor Londen geldt hetzelfde: de Britse hoofdstad dankt haar tweede plaats aan een zwakke dollar en hoge huurprijzen.

Die zwakke dollar zorgde overigens voor grote veranderingen in de lijst tegenover vorig jaar. Zo zakte New York, de duurste Amerikaanse stad, van de tiende naar de vijftiende plaats. Los Angeles zakte van plaats 29 naar plaats 42. De sterker wordende euro zorgde er op zijn beurt voor dat de meeste Europese steden licht gestegen zijn in de lijst. Kopenhagen steeg van de achtste naar de zesde plaats, Milaan van de dertiende naar de elfde. Amsterdam klom zestien plaatsen: vorig jaar was het nummer 41, dit jaar nummer 25.

De goedkoopste grote steden ter wereld zijn de hoofdstad van Ecuador, Quito, Karachi in Pakistan en de Paraguayaanse hoofdstad Asunción. In deze laatste stad zou het leven gemiddeld de helft goedkoper zijn dan in New York. (AP, BBC)