Migranten in apenkooien

In het vliegtuig richting Griekenland bereikte Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) afgelopen week slecht nieuws uit Luxemburg. Onderweg naar de inspectie van enkele detentiecentra voor vluchtelingen in Griekenland, las de rapporteur van het Europees Parlement dat de Europese ministers van Justitie wederom te verdeeld waren om gezamenlijk de opvang en terugkeer van vluchtelingen te kunnen regelen. Hennis raadt de ministers aan een Grieks detentiecentrum te bezoeken. „Misschien dat ze dan de urgentie van een humaan opvangbeleid wel inzien.”

Waren de omstandigheden daar dan inderdaad zo erg als verwacht?

„Enorm schokkend, veel erger dan in Italië en Spanje. Ik trof mensen aan in apenkooien in een uitzetcentrum in Athene. In een centrum op het eiland Samos had ik na twee minuten al last van vlooienbeten. In het gebouw, dat overigens op instorten stond, zaten veel meer mensen dan het gebouw eigenlijk aan kan. Tja, welkom in Europa.”

Een land als Griekenland krijgt ook veel vluchtelingen te verwerken.

„Dat klopt. In Griekenland, Malta, Cyprus, Italië en Spanje spoelen de vluchtelingen letterlijk aan. Er komen enorme aantallen mensen Europa binnen via deze buitengrenzen. Europa, maar ook Griekenland, heeft duidelijk niet voldoende ingespeeld op de toestroom.”

Ziet u een oplossing voor de toestroom van illegalen?

„De grenzen op slot gooien werkt duidelijk niet. We moeten het probleem bij de bron aanpakken, in de armere landen. Daar moet geïnvesteerd worden, zodat mensen niet naar Europa hoeven te komen. En: ik sprak in Griekenland weer met vluchtelingen die een totaal verkeerd beeld van Europa hebben. Dat Europa een soort paradijs is dat ze mogen betreden. Vele mensen beschouwen de landen aan de grens als een tussenstation, vaak willen ze naar andere landen.

„Maar dat gaat niet zo maar. We moeten een soort bewustzijnscampagne voeren in de Derde Wereld, dat ze niet zo maar naar Europa kunnen vertrekken als ze een betere toekomst willen. Dat is ook eerder voorgesteld, maar de Europese Commissie wil er niet aan beginnen. Men wil geen campagne waarbij Europa negatief in beeld komt.”

Zal uw rapport een gezamenlijk Europees beleid dichterbij brengen?

„Het Europees Parlement is vrij eensgezind over de opvang van vluchtelingen. Ook eurocommissaris Frattini (Justitie) komt regelmatig met een pakket aan humanitaire maatregelen.

„We komen in Europa maar niet tot een gemeenschappelijk beleid omdat, als het erop aankomt, de lidstaten voor het nationaal belang kiezen. Alsof een humaan beleid aan de buitengrenzen een stroom vluchtelingen op gang brengt. Onzin.”