Indiaantje Hirsch Ballin

Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) glimlacht vast als hij bedenkt hoe hij vroeger indiaantje speelde. De cowboys bewapenden zich met pistolen, de indianen met pijl en boog. Maar hij was de rechtschapen sheriff met de kenmerkende snor. Iedereen mocht meespelen van de sheriff, zelfs de buurtmongool.

„We moeten niet in de situatie komen dat ouders van mongooltjes zich moeten schamen”, zou hij dan ook later verkondigen, tijdens de verkiezingsstrijd van 1994. Hirsch Ballin stelde toen dat een regering zonder CDA een samenleving zou creëren waarin onperfecte kinderen massaal werden geaborteerd. Hij sprak van de zieke Nederlandse samenleving waarin het CDA nodig was als de hoeder van normen en waarden. Hij wilde geen minister worden, maar kent zijn plicht als partij en samenleving een beroep op hem doen. Zijn opdracht is recht te de doen aan tradities waaruit onze normen en waarden worden gevoed. Skûtjsesilen is een traditie, kinderporno plaatsen op Second Life niet.

Nu wil hij de verkoop van gewelddage computerspellen aan minderjarigen verbieden. Er bestaat immers een niet te ontkennen verband tussen gewelddadig gedrag en de inhoud van de spellen. Denk aan de bloedbaden die ons land teisteren! Zelfregulering werkt niet. Een uitzondering vormt het gezin van Rouvoet. André vertelde onlangs dat zijn kinderen de televisie uitzetten als het „te erg” wordt. Ze zetten vast ook de computer uit.

Ach, wie speelt er nog indiaantje? Je beschildert je ouwe spijkerbroek met oorlogskleuren, je steekt wat veren in je haar, je roept ‘oeloeloe’ door je hand ritmisch tegen je mond te slaan. We trekken over de zandheuvels van de nieuwbouwwijk in aanbouw, het houten paard tussen onze benen, en na afloop dragen onze ouders aan de keukentafel hun waarden over.

Ik heb die groepsspelen nooit leuk gevonden. Toch had ik een prachtjeugd: ik speelde een schietspelletje, rookte een jointje en fantaseerde over mijn vele huwelijken en flitsscheidingen. Allemaal zaken die, als het aan Hirsch Ballin ligt, straks niet meer worden gedoogd en waar ik dan nostalgisch aan terug zal denken.

Menno van der Veen

Publicist en programmamaker bij de Balie in Amsterdam.