Ik ben pas net uit de rode cijfers

Margot Vennik (27) is pro-deoadvocaat bij een kantoor in Amsterdam.Salaris: 1.950 euro bruto per maandHuur: 825 euro Boodschappen: 160 euroVerzekeringen: 150 euro

Je hebt een behoorlijk hoge huur.

„Ja, maar dat is een beetje vertekend. Dit is mijn huur en die deel ik met mijn vriend die nog in Groningen woont, waar we gestudeerd hebben. We betalen nu de twee huren gezamenlijk. Dat komt neer op 600 euro per persoon. Maar volgende maand komt hij bij mij wonen, dus dan delen we alleen deze huur. Ik blijf het een hoge prijs vinden, maar het is een mooi pand in het centrum van Haarlem en ik had snel iets nodig toen ik in Amsterdam ging werken.”

Wat denk je over tien jaar te verdienen?

„Over tien jaar is moeilijk te zeggen, maar ik ga nu met grote stappen vooruit. In de advocatuur doorloop je een betaalde stage van drie jaar. Elk jaar verdien je dan 200 euro bruto meer. Ik ga mijn tweede jaar in, dus ik krijg volgende maand loonsverhoging. Als mijn stage voorbij is ga ik waarschijnlijk naar 3.500 euro per maand. Dat is een leuk vooruitzicht. Daarna zou ik misschien een eigen kantoor kunnen beginnen, maar daar ben ik nu nog niet mee bezig.”

Waar geef je te veel aan uit?

„Aan mijn huur dus. Maar ik kwam er laatst ook achter dat ik een jaar lid ben geweest van een sportschool waar ik welgeteld twee keer ben geweest. Dat kostte 40 euro per maand. Ik was vergeten het na een halfjaar te stoppen en dan wordt het automatisch verlengd. Ik let wel steeds meer op dat soort dingen. Vroeger gaf ik geld makkelijker uit. Nu vind ik 40 euro per maand echt te duur. Ik zou ook prijsbewuster boodschappen moeten doen, maar dat lukt nog niet zo. Misschien als we samenwonen, dan hebben we een auto en kunnen we lekker burgerlijk voor de hele week inslaan.”

Spaar je ergens voor?

„Nee, nu nog niet. Ik ben eigenlijk net uit de rode cijfers van mijn studentenrekening. En ik heb nog een flinke studieschuld die ik vanaf volgend jaar moet gaan aflossen. Dat wordt ongeveer 200 euro per maand. Ik heb een vrij hoge schuld opgebouwd. Ik ken behoorlijk wat studenten die een hartaanval van het woord lenen krijgen, maar ik vind het niet zo’n probleem. Ik heb een stage in Amerika gedaan en daar betekent pro deo echt dat je niets verdient. Toen heb ik maximaal geleend. Dat is goed besteed geld. Ik wil binnenkort wel gaan sparen. Als er nu iets kapot gaat, heb ik niets achter de hand.”

Leendert van der Valk