DNB compenseert beleggers

Beleggers die ooit hun geld toevertrouwden aan de Limburgse vermogensbeheerder Wilfried Aalders staan niet helemaal met lege handen. De Nederlandsche Bank, zo blijkt uit een vandaag verschenen advertentie, gaat gedupeerde beleggers compenseren voor maximaal 20.000 euro.

De toezichthouder past daartoe de Beleggerscompensatieregeling toe, waarvan DNB sinds 2004 uitvoerder is. Beleggers die bij het bedrijf van Aalders, TPC International, geld hebben weggezet, komen in aanmerking voor de regeling, wanneer zij hun inleg hebben verloren vóór 20 juli 2005, de dag waarop toezichthouder AFM de vergunning van TPC introk. In januari vorig jaar ging het bedrijf failliet.

Via TPC International, gevestigd in het Limburgse Steyl, belegde Aalders miljoenen euro’s van tientallen klanten. Aalders genoot ooit een goede reputatie in de financiële wereld, onder meer als vicevoorzitter van de Nederlandse vereniging van vermogensbeheerders. TPC belegde niet alleen in aandelen maar stak ook geld in allerlei bedrijven, waarbij Aalders zelf betrokken bleek te zijn. In de loop van 2005 kreeg TPC betalingsproblemen, waarna klanten via juridische procedures hun geld probeerden terug te vorderen. Eén cliënt nam het recht in eigen hand en schoot Aalders in augustus van 2005 neer, in een poging zijn geld terug te krijgen. Aalders overleefde de aanslag, de dader kreeg een celstraf van 5 jaar.

Curator Frans van Hooft van TPC zegt geen idee te hebben hoeveel mensen aanspraak op de DNB-regeling kunnen maken. „Ik heb zelf van vijftien klanten een vordering ontvangen. Maar het aantal beleggers van TPC moet in de tientallen lopen.”