Brits ICI wijst bod van 10 miljard van Akzo af

Het Britse verf- en chemieconcern ICI heeft een overnamebod van concurrent Akzo Nobel afgewezen. Akzo beraadt zich nu op eventuele verdere stappen, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. Volgens een woordvoerder is het „absoluut niet zeker” dat het bedrijf met een nieuw bod op ICI zal komen.

Akzo meldde gisteren in een persbericht dat het 10,6 miljard euro wilde betalen voor ICI, wat neerkomt op 8,80 euro per aandeel. De raad van bestuur van het grootste Britse chemieconcern vindt dat Akzo het bedrijf daarmee „ernstig onderwaardeert”.

Na berichten over de toenaderingspoging van Akzo steeg het aandeel ICI tot 633 pence. Afgelopen vrijdag noteerde het nog 549 pence. Akzo Nobel zou het bod in contanten al op 4 juni hebben uitgebracht. In de Britse pers circuleren geruchten dat ook investeringsmaatschappijen en andere chemiebedrijven een bod op ICI overwegen. Mocht er een biedingsstrijd ontstaan, dan ligt het voor de hand dat Akzo zal mee bieden.

Akzo betaalt een eventuele overname van ICI met het geld dat het heeft verdiend met de verkoop van zijn farmacietak, Organon Biosciences, eerder dit jaar. Akzo kreeg 11 miljard euro voor Organon. Die overname moet eind dit jaar zijn afgerond.

Als het Akzo in de toekomst alsnog lukt om ICI over te nemen, dan zou een van de grootste verf- en chemiebedrijven ter wereld ontstaan. Volgens een woordvoerder vullen beide bedrijven elkaar uitstekend aan. ICI is bijvoorbeeld in China, een belangrijke groeimarkt , sterk op het gebied van verf voor huishoudelijk gebruik. Akzo loopt op die markt achter.

ICI heeft ongeveer 32.000 werknemers. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van bijna 5 miljard pond (8,5 miljard euro). Akzo is met een omzet van 13,7 miljard euro een stuk groter. Akzo heeft 60.000 werknemers.