Berlijn voorkomt crisis met loonakkoord

De grote coalitie in Duitsland heeft een dreigende crisis weten af te wenden met een compromis over de invoering van een minimumloon, een thema dat de afgelopen maanden in rap tempo uitgroeide tot politieke splijtzwam. Regeringspartijen CDU/CSU en SPD bereikten vannacht overeenstemming over een gedeeltelijke invoering.

Het akkoord voorkomt ernstig gezichtsverlies voor zowel CDU/CSU als SPD. De sociaal-democraten kunnen bogen op concessies van de CDU/CSU, oorspronkelijk tegenstanders van een minimumloon. De gedeeltelijke zege komt de SPD gelegen met het oog op de versterkte concurrentie op links. De nieuwe, socialistische partij Die Linke maakt zich hard voor een minimumloon.

De CDU/CSU kan claimen dat zij een wettelijk minimumloon, een SPD-streven, heeft verhinderd. De nieuwe lonen zullen vastgesteld worden door alle cao-partners en niet alleen door de staat, zoals de SPD wilde.

De SPD had eerder gedreigd uit de grote coalitie te stappen indien een akkoord zou uitblijven.

De nieuwe regeling beoogt minimumlonen in sectoren die voor minstens de helft gereguleerd zijn via cao’s. Het gaat om tien à twaalf branches. De Duitse schoonmaak en bouw kennen al een minimum.