‘Zij hebben maar 0,0001 procent’

De creditcard verliest op internet terrein aan Paypal, de betaaldienst van Ebay. Ebay krijgt op zijn beurt concurrentie van anderen, zoals Ideal in Nederland en Checkout van Google.

Rajiv Dutta Foto Reuters President of PayPal Rajiv Dutta shows a device that will help prevent fraud, during the eBay Live! convention in Boston June 14, 2007. REUTERS/Katie McMahon (UNITED STATES)
Rajiv Dutta Foto Reuters President of PayPal Rajiv Dutta shows a device that will help prevent fraud, during the eBay Live! convention in Boston June 14, 2007. REUTERS/Katie McMahon (UNITED STATES) REUTERS

Paypal legt het in Nederland af tegen Ideal, de internetbetaaldienst van de banken. Topman Rajiv Dutta van Ebay-dochter Paypal: „Ik wil dat het bedrijf agressiever wordt. De Nederlandse markt is belangrijk voor ons omdat er veel internationaal gehandeld wordt en het gebruik van Paypal is disproportioneel klein.”

Wanneer bent u tevreden?

„Dat duurt nog wel even. We hebben harde doelen vastgesteld, maar die ga ik u niet vertellen. Ik wil dat Marktplaats- en Ebay-gebruikers Paypal gaan gebruiken en ik wil ook dat meer internetwinkels ons systeem op hun site inzetten.”

Is Checkout van Google een serieuze concurrent voor Paypal?

„Paypal heeft honderden concurrenten, in elk land, in elk formaat. Checkout heeft een hoop aandacht gekregen, want het is nou eenmaal Google. Maar hun marktaandeel is minimaal. Ik zeg niet dat Paypal perfect is, ook wij moeten leren. Maar ik maak me geen zorgen om de 0,0001 procent van Checkout.”

Deed het u niets dat Google een eigen feest voor Ebay-handelaren wilde organiseren?

„Ebay Live is ons grootste evenement van het jaar. Google besloot met een feest reclame te maken voor een concurrerend product. Het feit dat onze mensen samen waren en Google tegelijkertijd gratis massages zou gaan aanbieden, dat was ongepast.”

Vorig jaar werd Ebay’s concurrent in China, Alibaba, gedwongen tijdens het congres reclameposters uit een restaurant te verwijderen. Toen Paypal nog niet van Ebay was deelden werknemers pesterige T-shirts uit.

„U bedoelt: hoort het er niet gewoon bij?”

Ik bedoel: was het wel gepast om Ebay-advertenties bij Google weg te halen?

„Zomaar advertenties terugtrekken is niets voor Ebay. Dit was al lang geleden gepland, het was allemaal toeval. Maar we blijven opletten op wat we wel en niet toestaan.”