Weg van moeders slagerij

Afgestudeerd, sabbatical of zomervakantie? nrc.next inspireert tot wereldreizen.

Vandaag: reizen om werkervaring op te doen.

,,Ik durfde niet”, vertelt Laura George uit Rotterdam (27). Totdat ze vier maanden geleden toch de beslissing nam. In september vertrekt George naar Australië. Voor een jaar.

Down Under begint dan net de lente en is het nog niet zinderend heet – de perfecte tijd om te acclimatiseren. „Ik geef mezelf twaalf maanden om uit te vinden wat ik wil met mijn leven”, zegt George. „Na het gymnasium ben ik rechten gaan studeren, maar met die studie ben ik gestopt. Toen ben ik Engelse taal en -letterkunde gaan studeren. Ook mee gestopt. Nu werk ik in de slagerij van mijn moeder. Ik heb het gevoel dat ik stil sta. Ik moet weg van mezelf om te ervaren hoe het is om op jezelf aangewezen te zijn. En om te achterhalen wat ik echt wil. Wat mijn passie is.”

George begint haar zoektocht in Sydney. Ze gaat het jaar gebruiken om meer werkervaring op te doen. ,,In restaurants, hotels en bars. Ik wil zoveel mogelijk verschillende baantje proberen. Door een jaar te gaan, voorkom ik dat ik ergens blijf hangen omdat het me daar goed bevalt.”

Het Working Holiday visum, waarmee je een jaar lang mag reizen en werken in Australië, heeft George al een tijdje binnen. Voorwaarde is dat je ouder bent dan 18 en jonger dan 31 en 3200 euro reisgeld hebt. ,,Dat gaat zo gemakkelijk, een visum aanvragen. Dat kan gewoon via internet. Je moet er alleen wel goed op letten dat je echt binnen een jaar vertrekt, anders verloopt het visum. En het wordt maar een keer verstrekt.”

Bij aankomst in Sydney wordt George opgevangen door een Nederlandse reisorganisatie. Die helpt met het zoeken naar werk en woonruimte. ,,Ik heb bijeenkomsten bezocht. Ze geven handige tips, zoals hoe je het beste je cv naar de Australische normen kunt opstellen. Je moet natuurlijk je cv in het Engels vertalen, maar ook de stijl en toon aanpassen. Een baan is vanuit hier moeilijk te regelen. Het wordt leuren met mijn cv bij uitzendbureaus en bars. In Nederland heb ik daar geen zin in, maar in Australië zal ik wel moeten.”