Weekeinde vol aanslagen in Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisteren zeker 24 doden gevallen. Het was de vijfde zelfmoordaanslag in Afghanistan in drie dagen. Bij een Amerikaanse luchtaanval in Oost-Afghanistan kwamen enkele uren later zeven kinderen om.

De aanslag in Kabul was een van de bloedigste sinds het einde van het Talibaanregime in 2001. Een Talibaanstrijder liet in een bus met politieagenten een voor Afghaanse begrippen ongebruikelijk krachtige bom ontploffen. De bus reed net weg van een druk busstation dat zowel door politie als burgers wordt gebruikt. De meeste slachtoffers waren inzittenden van de bus. Meldingen over het dodental lopen uiteen van 24 tot 35. Een woordvoerder van de Talibaan heeft de aanslag opgeëist.

De luchtaanval van de door de VS geleide coalitiemacht later op de dag in de provincie Paktika was gericht op een moskee en een koranschool waar zich rebellen zouden ophouden. Naast de zeven kinderen zouden enkele van de rebellen zijn omgekomen.

Volgens de Amerikaanse majoor Belcher hadden de coalitietroepen de hele dag voorafgaande aan de aanval bij de school gesurveilleerd en geen kinderen gezien. Hij beschuldigde de strijders in het gebouw ervan de kinderen als menselijk schild te hebben ingezet.

De Talibaan kiezen steeds minder voor grote aanvallen op militaire bases, en steeds meer voor zelfmoordaanslagen met zelfgemaakte bommen, zoals die ook in Irak regelmatig worden gepleegd. Volgens president Hamid Karzai was de aanslag in Kabul bedoeld om de opleiding van Afghaanse agenten, een belangrijk onderdeel van de NAVO-missie, te schaden.

In Kandahar werden gisteren drie vermoedelijk Amerikaanse militairen en hun Afghaanse tolk gedood door een bermbom. Zaterdag kwamen drie burgers om bij een zelfmoordaanslag met een bomauto, met een Amerikaans konvooi als doelwit. Een Amerikaanse militair schoot in de chaos die ontstond een Afghaanse burger dood en verwondde een ander.

In de noordelijke stad Mazar-i-Sharif reden twee zelfmoordenaars op motorfietsen in op een konvooi van Zweden, Finnen en Polen, waarbij een burger werd gedood en vijftien gewonden vielen.

In Uruzgan kwam vrijdag een Nederlandse militair om, toen een bomauto inreed op een konvooi. Ook negen burgers werden gedood, onder wie zeven kinderen. Een tweede zelfmoordaanslag was gericht tegen een militair konvooi in Kandahar. Vijf burgers raakten gewond. (AP, Reuters, AFP)