Sms ‘gelijkspel’ en win retourtje Peking

Jong Oranje en Jong België speelden zaterdag op het EK onder 21 jaar een salonremise.

Nederland speelt daardoor de halve finale in Heerenveen, thuisbasis van de bondscoach.

De voetballers van Jong Oranje maakten gisteren met familie een eerder afgelaste boottocht op de Friese meren. En rapper Ali B. zorgde net als twee jaar geleden op het WK jeugd voor wat vermaak in het kamp van de jeugdige internationals. Vandaag staat een gemoedelijke lichte training in een sporthal op het programma. Ontspannen leeft Jong Oranje toe naar de halve finale op het EK onder 21.

Na het gelijkspel tegen Jong België (2-2), is bondscoach Foppe de Haan daar waar hij wilde zijn: namelijk in zijn eigen vertrouwde Friesland. Door zich als groepswinnaar te plaatsen spelen de youngsters van Oranje woensdag de halve finale in het Abe Lenstra Stadion van Heerenveen, de accommodatie met de grootste capaciteit (27.500 toeschouwers) van het evenement. Op steenworp afstand van het hotel in Oranjewoud, waardoor de busreis woensdag tot het minimum wordt beperkt. Dit in plaats van een tocht naar Gelredome in Arnhem waar de andere halve finale wordt gespeeld.

Het reeds gekwalificeerde Jong Oranje had zaterdagavond aan een punt genoeg om in het land van Foppe te blijven. De Belgische tegenstander zou zich bij een gelijkspel eveneens hebben geplaatst voor de halve eindstrijd (met Servië als opponent) én de Olympische Spelen in Peking. Dus verliep het scenario zoals het uiteindelijke slachtoffer Portugal vooraf had gevreesd.

Nadat België door een treffer van Sébastien Pocognoli in de zeventigste minuut op gelijke hoogte was gekomen, drongen beide ploegen niet echt meer aan. Een salonremise was een feit. Tot grote frustratie van de Portugezen, die met 4-0 wonnen van Israël en zich tegen Jong Oranje al bestolen voelden door de Duitse arbitrage.

De Haan had geen medelijden met de Portugese spelers en hun bondscoach José Couceiro. „De Portugezen moeten nu niet zeuren. Hadden ze eerder in het toernooi maar van ons of van België moeten winnen.”

De Haan vond het niet vreemd dat beide ploegen in de slotfase onbewust of bewust niet meer aanvielen. „Dat hoort erbij. Allebei waren we gebaat bij een gelijkspel. Dan neem je in de slotfase geen risico’s.”

In de aanloop naar het duel in het Abe Lenstra Stadion was de afloop al een beetje voorspelbaar. „Veel spelers van Jong Oranje en Jong België kennen elkaar van de Nederlandse competitie. De laatste dagen voor de onderlinge confrontatie belden de voetballers elkaar en vlogen de sms’jes over en weer”, aldus De Haan.

De Belgische coach Jean-François de Sart deed alsof hij van niks wist toen hem door een Portugese journalist werd gevraagd of ook zijn ploeg in de slotfase de bal bewust rondspeelde. „Ik weet niet waarom je die vraag stelt”, antwoordde hij. De Sart was uiteraard verguld met de eerste kwalificatie van Jong België voor de Spelen sinds 1928. Hij wilde nog niet spreken van een beter perspectief voor het Belgische voetbal. De nationale A-ploeg miste de eindtoernooien van het laatste EK en WK en zal zeer waarschijnlijk ook ontbreken bij het EK in 2008. „Dit is vooral leuk voor onszelf”, zei De Sart. „Voor aanvang van dit EK heb ik al gezegd dat er meer voor nodig is om de problemen in het Belgische voetbal op te lossen.”

De Haan wijzigde zaterdag bewust weinig aan zijn basisopstelling. Hij wilde in grote lijnen voortborduren op het team waarmee hij de eerste twee wedstrijden speelde. Doelman Boy Waterman ontbrak wegens rugpijn, Hedwiges Maduro was geblesseerd aan zijn bekken. Ook de vermoeide Julian Jenner en Calvin Jong-a-Pin bleven buiten het basisteam.

Jong België opende de score in een fase dat Jong Oranje het beste van het spel had. Kevin Mirallas kopte een voorzet van Ajacied Tom de Mul in het net. Kort daarop bediende Ryan Babel de andere spits Maceo Rigters: 1-1. Nog voor rust schoot Royston Drenthe uit een vrije trap raak: 1-2. Mede door de fout van doelman Logan Bailly. Maar ook de keeper van Oranje, Kenneth Vermeer, maakte vreemde capriolen bij de gelijkmaker van Pocognoli. Het moest kennelijk zo zijn.