Schip met ‘illegale’ vis vast

Greenpeace heeft vanmorgen het Russische visserschip Mumrinskiy in de Eemshaven aan de ketting gelegd. Volgens de organisatie vervoert het schip illegaal gevangen vis die niet zou mogen worden gelost.

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft het schip echter toestemming gegeven om te lossen. „De Russische autoriteiten hebben bericht dat de lading legaal is”, zegt een woordvoerder van de AID, „en alleen dat Russische bericht is relevant. Ook al krijgen we andere signalen, we moeten toch toestemming geven.”

Illegale visserij is een groot probleem. Daarom zijn onlangs internationaal de regels aangescherpt. Sinds 1 mei moet de vlaggestaat van een schip bevestigen dat een lading legaal is, zoals de Russen nu hebben gedaan.

Volgens Greenpeace is de Mumrinskiy echter een notoire illegale visser die vorige week nog door de Noorse kustwacht werd betrapt bij een poging de lading op open zee over te dragen aan een schip dat internationaal in de ban is gedaan. De AID zegt contact te hebben gehad met de Noren, die zeiden „geen aanleiding te zien de lading illegaal te verklaren”.

Greenpeace geeft vanmiddag in Den Haag de sleutel van de kabel die om de schroef van de Mumrinskiy zit aan minister Verburg (Landbouw, CDA), verantwoordelijk voor de AID. „Zij heeft gezegd alles te willen doen tegen illegale visserij”, zegt campagneleider Farah Obaidullah van Greenpeace. „Als Nederland het schip laat gaan is het duidelijk dat Nederland niet voldoende doet tegen illegale visserij. De EU moet deze schepen op een zwarte lijst plaatsen.”