Queens of the Stone Age

CD

Bot, dat lijkt het sleutelwoord op de nieuwe Queens Of The Stone Age, die aanvankelijk een erg amorfe indruk maakt, een wat doelloos bij elkaar gezochte verzameling riffs in een gelijkmatig tempo, hoogstens gered door die typisch jankende zanglijnen van Josh Homme die melodieuzere dagen heeft gekend.

Dan komt de plaat alsnog aan als een mokerslag. Die riffs, goed vet en vuig en steevast doeltreffend geplaatst op ritmes van het jachtiger soort, ontlenen hun hypnotiserende werking juist aan dat quasi-monotone karakter, en dan blijkt het met het gehalte aan melodie in de zang ook wel weer reuze mee te vallen.

Make It Wit Chu ontvouwt zich zelfs als een rauw soort ballad met zuigende trekken, net als het spannend ingehouden Suture Up Your Future een welkom rustpunt temidden van dit gewelddadige spervuur.

Homme en de zijnen jakkeren gretig door en blazen zodoende enthousiast leven in het rockstramien.

Era Vulgaris is niet van het niveau van de doorbraakplaat Songs For The Deaf , maar is wel een plaat om je geloof in de kracht van de rock-riff mee te versterken.

Jacob Haagsma

Queens Of The Stone Age: Era Vulgaris Interscope, distr. Universal