Palestijns gezag wil nu einde boycot

De nieuwe Palestijnse regering die gisteren door president Abbas in plaats van het door hem ontslagen kabinet met Hamas werd beëdigd, heeft de internationale gemeenschap gevraagd haar boycot te beëindigen. Israël vroeg zij een groot aantal gevangenen vrij te laten en de honderden militaire controleposten op de bezette Westelijke Jordaanoever op te heffen. De eenheidsregering van Abbas’ Fatah en Hamas werd ontslagen na de machtsgreep van Hamas in de Gazastrook.

De Europese Unie wil in principe wel de directe hulp hervatten, maar bestudeert nog hoe en wanneer, zo bleek vanochtend in Luxemburg waar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen waren. De westerse boycot werd vorig jaar ingesteld na het aan de macht komen van Hamas, dat als terroristische groep geldt.

Volgens de nieuwe Palestijnse premier Salam Fayyad, een onafhankelijke politicus die tot zaterdag minister van Financiën was, zijn dit noodzakelijke stappen om de positie van president Abbas te versterken in de ogen van de Palestijnen. „Het is ook van groot belang dat Israël nu eindelijk de geblokkeerde Palestijnse belastingopbrengsten naar ons overboekt”, aldus de premier. Fayyad zei ook dat de Palestijnse Autoriteit de Palestijnen in de Gazastrook „nooit zal opgeven”.

President Abbas stelde niet alleen binnen 48 uur een regering samen van twaalf niet partijgebonden technocraten, maar kondigde ook de opschorting van de grondwet aan, waardoor het parlement buiten spel is gezet. Hij verbood de militaire vleugel van Hamas.

De VS en Israël verklaarden zich vervolgens in principe bereid het diplomatieke en financiële embargo van de Palestijnse regering op te heffen. De Israëlische premier Olmert, die vandaag president Bush bezoekt, zei de nieuwe regering te beschouwen „als een waarachtige partner”. Olmert zei te beloven dat hij gaat „onderzoeken” of de geblokkeerde Palestijnse belastinggelden – 600 miljoen dollar – overgemaakt kunnen worden.

Olmert zei dat Israël de leverantie van gas, water, dieselolie voor de elektriciteitsopwekking en humanitaire hulp aan de Gazanen zal voortzetten. Dat gebeurt op dringend advies van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. „Een humanitaire crisis in Gaza zou het internationale front tegen Hamas kunnen ondermijnen”, aldus minister Livni.