Judoka wint brons bij EK sumo

Als judoka in de zwaarste gewichtsklasse voelde Françoise Harteveld zich begin vorig jaar genegeerd door de bondscoach. En dus legde ze zich na zeven nationale titels toe op het sumoworstelen. In Boedapest won Harteveld (30) gisteren de bronzen medaille bij de Europese kampioenschappen.

In eigen land had Harteveld jarenlang geen serieuze concurrentie als judoka in de gewichtsklasse boven 78 kilogram. Maar hoewel ze in 2006 nog voor de achtste keer Nederlands kampioen werd, behaalde Carola Uilenhoed de nationale titels in 2004 en 2005. Bondscoach Marjolein van Unen selecteerde voor internationale toernooien de jonge Uilenhoed (22), die dit jaar in Belgrado haar tweede zilveren EK-medaille won.

Harteveld, die als judoka één keer Europees kampioen werd, behaalde in Boedapest haar eerste medaille bij een internationaal sumotoernooi. In de partij om het brons in de open klasse versloeg ze de 160 kilogram wegende Oekraïense Olga Davidko.

Harteveld zorgde voor de enige individuele Nederlandse medaille in Boedapest. Het vierkoppige Nederlandse mannenteam won de zilveren medaille, achter winnaar Rusland.