In Rosmalen komen weer toptennissers

Gisteren begon in Rosmalen de Ordina Open.

Veel toppers grijpen het grastoernooi aan om zich voor te bereiden op Wimbledon.

Toernooidirecteur Marcel Hunze presenteerde ook dit jaar weer een relatief sterk deelnemersveld voor ‘zijn’ Ordina Open, die gisteren in Rosmalen van start ging. Met onder anderen tennissers Ivan Ljubicic, Marcos Baghdatis, Gael Monfils, Guillermo Cañas en bij de vrouwen Jelena Jankovic, Dinara Safina, Anna Chakvetadze en Ana Ivanovic.

De late afzegging van topper Novak Djokovic (elleboogblessure) was weliswaar een tegenvaller, maar daar staat tegenover dat Hunze een vierde wildcard aan een Nederlander mocht uitreiken. Na Raemon Sluiter, Robin Haase en de pas 16-jarige Jong Oranje-speelster Arantxa Rus, kreeg ook Thiemo de Bakker eind vorige week te horen dat hij rechtstreeks wordt toegelaten tot het hoofdtoernooi. En dat is geen overbodige luxe voor de 18-jarige tennisser uit ’s-Gravezande, die in 2006 het jeugdtoernooi van Wimbledon won en over ruim een week zijn seniorendebuut maakt in Londen dankzij een wildcard. „Ik heb dit jaar nog niet op gras getennist”, gaf De Bakker toe na het onverwachte telefoontje van de All England Club. „Het zou mooi zijn als ik in Rosmalen wat extra kan trainen.”

De Ordina Open staat bekend als een klein, maar vriendelijk grastoernooi, zonder de stijfheid van Wimbledon. Net als ‘Queen’s’, ‘Birmingham’ en ‘Halle’ geldt het voor veel toppers als de ideale opwarmer voor Wimbledon. Mario Ancic, die vorige week afzegde omdat hij lijdt aan de ziekte van Pfeiffer, won het toernooi vorig jaar bij de mannen. Patrick Rafter in 1998, 1999 en 2000. Lleyton Hewitt in 2001. Martina Hingis won de titel in 2000 bij de vrouwen. Justine Henin in 2001, Kim Clijsters in 2001 en 2003.

Ook Roger Federer stond in 2000 en 2002 op de deelnemerslijst. Bij zijn laatste optreden haalde hij de halve eindstrijd, verloor van Sjeng Schalken en speelde daarna slecht op Wimbledon. Het jaar erna kwam hij niet naar Rosmalen, en won voor het eerst de grandslam der grandslams. Volgens toernooidirecteur Hunze is dat de reden waarom Federer Brabant sindsdien links laat liggen. „De afgelopen jaren koos Federer voor Halle (dit jaar meldde hij zich wegens het zware gravelseizoen af, red.) en daarna een weekje rust. Veel spelers maken pas op de plaats voor Wimbledon.”

Maar ook zonder de nummer één van de wereld is het toernooi de laatste jaren tot een succes uitgegroeid. Trok de Ordina Open in 1999 nog 30.000 bezoekers, nu zijn dat er 60.000. En ook het aantal sponsors – 140 – is sindsdien meer dan verdubbeld. Met het uitdijende budget (vijf miljoen euro voor de nieuwste editie) konden onder meer een nieuwe spelerslounge en een kleedkamer worden gebouwd. En dat voor een toernooi dat jarenlang geassocieerd werd met rampspoed.

De eerste editie van ‘Rosmalen’, in 1990, werd afgesloten met zware verliezen. Uit eigen zak nam de toenmalige toernooidirecteur Jacques Kloppert een groot deel van de schulden voor zijn rekening. In de jaren daarna haakten tal van toppers op het laatste moment af. En toen Heineken zich begin deze eeuw als hoofdsponsor terugtrok, dachten veel mensen dat het grastoernooi zijn langste tijd had gehad. „Maar niets is minder waar”, zegt Hunze. „Sindsdien gaat het op alle fronten beter.”

Anders dan het toernooi in Rotterdam is de Ordina Open een gemengd toernooi. En dat verklaart volgens Hunze ook waarom zijn collega Richard Krajicek kampt met een tegenvallende deelnemerslijst en hij niet. „Als zich bij ons een mannelijke topper afmeldt, compenseren wij dat bij de vrouwen. En andersom. Dat maakt dit toernooi een stuk minder kwetsbaar voor de grilligheid van het hedendaagse toptennis.”

Volg het tennistoernooi via www.ordinaopen.nl