EU-top, bye bye Blair, Parade en jawel: zomer!

1 Donderdag en vrijdag is in Brussel een EU-top. Belangrijkste agendapunt: hoe verder met de Europese Grondwet?

Polen zou wel eens de grote dwarsligger kunnen worden. Het eist meer stemgewicht binnen de Unie. Het zijn dus niet langer alleen Frankrijk en Nederland die het grote probleem vormen. In die landen is in 2005 in een referendum tégen de Grondwet gestemd.

De verwachting is dat Angela Merkel, dit half jaar voorzitter van de Unie, met een voorstel komt waarmee Parijs en Den Haag kunnen leven. Vraag is vervolgens of de Nederlandse regering het nieuwe verdrag opnieuw aan de bevolking zal voorleggen.

2 De EU-top in Brussel is de laatste voor Tony Blair, die zijn laatste week als Britse premier ingaat. Nadat hij al tijden geleden aankondigde dat hij op korte termijn zou aankondigen dat hij een persconferentie zou geven waarop hij zou zeggen wanneer hij bekend zou maken wanneer hij zou opstappen, is het nu écht zover. Volgende week woensdag 27 juni treedt hij na tien jaar terug als prime minister.

Blairs laatste week: op dinsdag ontvangt hij de nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy. Op donderdag en vrijdag is hij bij de EU-top in Brussel. Op zaterdag brengt hij een afscheidsbezoek aan de paus.

Tot slot, op zondag, wijst de Labour-partij officieel een nieuwe partijleider (die tevens premier zal worden) aan: minister van Financiën Gordon Brown.

3 Woensdag, om 18.15 uur in Heerenveen, staat Oranje in de halve finale van het EK voetbal onder 21 jaar. De tegenstander was nog niet bekend toen deze pagina naar de drukker moest. De finale is zaterdag, 20.45 uur, in Groningen.

4V rijdag begint de Parade, tot en met 1 juli in Rotterdam. Daarna is het theaterfestival in Den Haag (6-15 juli), Utrecht (20-29 juli) en Amsterdam (3-19 augustus).

Verder deze week, niet vergeten:

vandaag beginnen de herkansingen van de eindexamens;

morgen kiest de nieuwe Eerste Kamer een voorzitter;

woensdag is de uitspraak in de zaak van een inwoonster van Heusden tegen de Postcodeloterij (ze heeft psychische schade, ze deed niet mee aan de loterij, haar buren wel, die liepen binnen toen de prijs in Heusden viel);

woensdag wint Roel Janssen, Rudy Soetewey, Esther Verhoef of Peter de Zwaan de prijs voor het spannendste boek;

donderdag is het 21 juni: de langste dag van het jaar en het begin van de zomer;

zaterdag start de expositie ‘50 jaar Lego in Nederland’ in het speelgoedmuseum Deventer;

zaterdag geeft Anneke Grönloh (65) een Verjaardagsconcert;

zondag is Parkpop in Den Haag.

Samenstelling: Peter Leijten