‘Aandacht gehandicaptensport groeit’

De Nelli Cooman Games waren door de deelname van vele gehandicapte topatleten een succes.

De tiende Nelli Cooman Games in Stadskanaal, een evenement dat bedoeld is om de integratie van valide en gehandicapte sporters te bevorderen, waren volgens de organisatie een groot succes. Dit jaar werd het evenement opgenomen in de Worldseries van IWAS (International Wheelchair and Amputee Sportsorganisation) en nam een groot aantal gehandicapte internationale topatleten deel. Publiekstrekker Oscar Pistorius uit Zuid-Afrika, die wil meedoen aan de ‘gewone’ Olympische Spelen in 2008 in Peking, moest wegens een blessure op het laatste moment afzeggen.

Waren de Games geslaagd?

Nathanja Mulder, pr-medewerkster: „Zeer zeker. Annette Roozen (wereldkampioene sprint in de klasse bovenbeenprothese, red.) liep tot twee keer toe een wereldrecord. Op de 100 meter sprint verbeterde ze haar eigen wereldrecord. Op de 200 meter kwam ze voor het eerst uit en verbrak het wereldrecord.”

Heeft de afmelding van Oscar Pistorius invloed gehad op het aantal bezoekers of de media-aandacht?

„Misschien dat een aantal journalisten niet is gekomen. Gehandicapte topatletiek is toch altijd nog een beetje een ondergeschoven kindje. Door iemand als Oscar Pistorius wordt er in de kranten wel meer aandacht aan besteed. Maar het publiek weet niet wie Oscar is en blijft daarom niet weg. Bovendien is Annette Roozen een leuke en pittige meid die bij de mensen net zo tot de verbeelding spreekt als Oscar. Er was zelfs een kwart meer publiek dan vorig jaar. Er waren de hele dag mensen, er was geen moment dat het stil was.”

Wat zijn jullie plannen voor volgend jaar?

„We willen deze trend doortrekken en volgend jaar nog meer topatleten aantrekken. Het is fantastisch om lilliputters te zien speerwerpen en topatleten op protheses records te zien rennen.”